Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Πειραιώς παρατήρησε ότι «εμπλουτίζεται το λεξικό της συριζαΐκής διαλέκτου». Η «τρόικα» έγινε «θεσμοί», το μνημόνιο «συμφωνία», η Kolotoumba «αναγκαίος συμβιβασμός» και ο κ. Τσακαλώτος εισήγαγε και νέο λήμμα. «Η «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» έγινε «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Τελικά αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει πίσω της μόνο φόρους και χρέη, αλλά και ένα πλούσιο λεξικό πολιτικής εξαπάτησης».  

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τα περί «καθαρής εξόδου» το τελευταίο «βρώμικο ψέμα» της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ήδη έχει ψηφίσει νέες περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019, μείωση του αφορολόγητου στα 5.600€ από την 1/1/2020 και έχει δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αν οι Τσίπρας και Καμμένος εννοούν την καθαρή έξοδο, ας ξεψηφίσουν αυτά τα μέτρα, τους προκάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Τους χρεώνει μια ακόμη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης καθώς αποκρύπτουν την πραγματικότητα η οποία είναι οδυνηρή.  

Η έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι απογοητευτική.

Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι το 2017 η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτή περιορίστηκε στο 1,4% έναντι 2,3% που ήταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης. «Ακόμη χειρότερα, η χώρα μας αποκλίνει διαρκώς από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών στα χρόνια της κρίσης» δήλωσε η κα Μπακογιάννη.  

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ανταποκριθεί εδώ και δυόμισι χρόνια στην υποχρέωσή της να καταθέσει την ελληνική αναπτυξιακή πρόταση. «Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, την ελλιπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τη συρρίκνωση καθώς και την αναποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, οδηγούν την Ελλάδα σε απόλυτη στασιμότητα και της στερούν κάθε αναπτυξιακή προοπτική» τόνισε. «Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί και μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι το σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».   

Παράδειγμα προς μίμηση  

Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας και του ζήτησε να αξιοποιήσει το 20% των αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη της ΝΔ, προκειμένου να επιστρέψουν άμεσα σε περιπολίες στις γειτονιές. Συγκεκριμένα, του ζήτησε να αποδεσμεύσει το σύνολο της Ομάδας Δίας που φυλάσσει τα γραφεία του κόμματος και το πολιτικό του γραφείο στο Παγκράτι προς αξιοποίηση για τις ευρύτερες επιχειρησιακές ανάγκες της αστυνομίας. «Είμαι σίγουρος ότι αν όλοι -κόμματα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες- επαναξιολογήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες φύλαξης, θα αποδεσμεύσουμε έναν σημαντικό αριθμό αστυνομικών για να κάνουμε τις γειτονιές μας πιο ασφαλείς» τόνισε.

Το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν διττό. Ότι ο πολιτικός αρχηγός πρέπει αυτά που λέει να τα εννοεί και να τα συνοδεύει με πράξεις, και ταυτόχρονα να γίνει πρώτος ο ίδιος το παράδειγμα για να τον μιμηθούν και οι άλλοι.  

Αφορμή γι' αυτή την κίνησή του ήταν τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει κατά 30% τους αστυνομικούς που πραγματοποιούν περιπολίες στις γειτονιές της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της ΝΔ ότι σε συνδυασμό και με την αποφυλάκιση εκατοντάδων κακοποιών, λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου, αυξάνεται η εγκληματικότητα.  

«Η ασφάλεια του πολίτη -θα το λέω διαρκώς- είναι βασική προτεραιότητά μου» δήλωσε. «Και αυτή προϋποθέτει την επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους και τις γειτονιές. Χρειαζόμαστε περισσότερες περιπολίες, ενίσχυση της ομάδας Δίας και καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛΑΣ». Τόνισε ότι έχει σχέδιο για την αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να δίνει δείγματα γραφής και πριν από τις εκλογές.