Με φόντο και τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να επισκεφθεί εντός του 2018 το Κρεμλίνο έπειτα από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάρτιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, υπενθυμίζεται, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την Άγκυρα και είχε δεσμευτεί για επιτάχυνση της παράδοσης συστημάτων S400 στην Τουρκία ενώ εγκαινιάστηκε και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο. 

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόβ ανέφερε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους την Τρίτη πως οι S400 «δεν αποτελούν απειλή για την Ελλάδα», τονίζοντας πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις αναπτύσσονται στη βάση της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας με βάση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι ένα παράδειγμα ότι ακόμη και αν έχουν υπάρξει κρίσεις αυτές μπορούν να ξεπεραστούν» τόνισε ο Ρωσος πρέσβης προσθέτοντας ότι η συνεργασία αυτή είναι πετυχημένη χωρίς να στρέφεται εναντίον τρίτης χώρας. «Η Ρωσία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα ελέγχου των εξοπλισμών, οι S 400 είναι αμυντικού χαραχτήρα και δεν κινδυνεύει η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή» προσθέτοντας με νόημα ότι και η Ελλάδα είχε ενδιαφερθεί για τους S-300.

Ερωτηθείς εάν φοβάται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου Ελλάδας- Τουρκίας, ο Ρώσος πρέσβης απάντησε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα προχωρήσουν σε ένοπλη σύγκρουση. Τάχθηκε υπερ της αυστηρής τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβατικό πλαίσιο και τη συνθήκη της Λωζάννης ενώ καταδίκασε επίσης τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Ο κ. Μάσλοβ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν και εντος του 2018 ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τη Μόσχα. «Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες», τόνισε. Στη συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish stream, ένα έργο το οποίο δεν φαίνεται ότι έχει κλείσει αν και όπως επεσήμανε ο Ρώσος πρέσβης χρειάζεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει.

Ο κ. Μασλόβ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζονται θετικά για τον Βλαντιμιρ Πούτιν. Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της λύσης της εκκρεμότητας με τον Ρώσο πρέσβη να δηλώνει όμως ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια δεν θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής».