Τα κοινά σημεία, στα οποία φαίνεται ότι συμφωνούν οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Σκόπια, θα θέσουν στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ και Νίμιτς στη Βιέννη για το θέμα της ονομασίας στο Σκοπιανό. Η Ελλάδα πάει σε μια ακόμη συνάντηση χωρίς να έχει εξασφαλίσει όχι μόνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων για το θέμα και σπεύδει με καθυστέρηση και έπειτα κι από τη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις.

Τέσσερις μήνες μετά και έπειτα από τις καταγγελίες για μυστική διπλωματία, ο υπουργός Εξωτερικών «αναζητά» τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει προφανώς ελπίζοντας σε εξελίξεις μετά και από το σημερινό τετ-α-τετ με τον Σκοπιανό ομόλογό του και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.       

Η συνάντηση ξεκινά στις 09:30 (10:30 ώρα Ελλάδος) και ο κ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία.  

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.  

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που θα λάβει πρώτος τον λόγο και θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.  

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.