Πολύ κοντά στην παραβίαση των ορίων του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης κόντρα στην υπάρχουσα νομολογία βρίσκεται η κυβερνητική πλειοψηφία της προανακριτικής για την υπόθεση Novartis. Ελλείψει στοιχείων και με απώτερο κοπό να ικανοποιηθεί το κομματικό αφήγημα η πλειοψηφία είναι έτοιμη να επιστρέψει όλο τον φάκελο στη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει πραγματοποιήσει ούτε μία συνεδρίαση για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι δύο εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ συμφώνησαν ότι η Βουλή είναι αναρμόδια όχι μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά ούτε καν για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας . Με απλά λόγια και παρά την περί του αντιθέτου ισχυρή νομολογία Αρείου Πάγου και Εφετείου Αθηνών η , Βουλή είναι έτοιμη να αποφασίσει πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας δεν εμπίπτει στις ρυθμίσεις του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Σε ερώτηση του parapolitika.gr για το αν η νομολογία φοβίζει την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε χαρακτηριστικά: "Δεν μας φοβίζει, όταν η απόφασή μας είναι συγκροτημένη και τεκμηριωμένη".
Υψυλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας πάντως , πληροφορούμενο την πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη το σύνολο του φακέλου είπε χαρακτηριστικά: "Η σκευωρία μόλις ολοκληρώθηκε".

Σε κάθε περίπτωση πάντως η συζήτηση που ανοίγει είναι μεγάλη αν κανείς συνυπολογίσει ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς έστειλε το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στη Βουλή έχοντας την άποψη ότι η Βουλή είναι η μόνη αρμόδια να το διερευνήσει. Υπενθυμίζεται ότι η ίδια άποψη έχει εκφραστεί σε βουλεύματα και αποφάσεις στις υποθέσεις Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεόδωρο Δρίτσα η επιτροπή θα συγκληθεί ξανά στις 17 Απριλίου για να προχωρήσει στην τελική απόφαση και τη σύνταξη του πορίσματος.