Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την τροπολογία για την ΑΕΠΙ, καταγγέλλοντας ότι ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη η τροπολογία επιβεβαιώνει την «απαξία της κυβέρνησης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες». 

Όσον αφορά την ίδια τη ρύθμιση, τονίζει την ανησυχία πως «δεν πρόκειται να λειτουργήσει ομαλά» και επισημαίνει βασικές της ελλείψεις. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της βουλευτού: 

«Για μια ακόμα φορά βιώνουμε την απαξία της Κυβέρνησης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μας αιφνιδιάσατε εσκεμμένα ως συνήθως, καθώς εισάγετε στην Ολομέλεια σήμερα, την τροπολογία για την ΑΕΠΙ με έναν καθ΄ όλα αντισυνταγματικό τρόπο. Στερείτε δηλαδή, τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς και τους δημιουργούς μέσα από διάλογο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές να συμβάλουν στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης σε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα.

»Αποτύχατε παρά το γεγονός ότι επί τρία χρόνια βρίσκεστε σε διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Οδηγήσατε σε αδιέξοδο τους δημιουργούς και τα δικαιώματά τους σε κίνδυνο. Ο ν.4412/2017, ψηφίστηκε με σκοπό την δήθεν εξυγίανση της αγοράς και την υποστήριξη των δημιουργών. Στην ουσία έδωσε το «φιλί της ζωής» στην ΑΕΠΙ. Με τους ακροβατισμούς και τον ερασιτεχνισμό σας, χάσαμε την ευκαιρία της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας 2014/26/ΕΕ που έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε Κράτη με μεγαλύτερη σε μέγεθος αγορά από την Ελληνική.

»Σας είχαμε προειδοποιήσει ότι ο νόμος 4412/2017, που εμφανώς προέκυψε από τη σύνθεση απόψεων αυτόκλητων ειδικών, οδηγεί σε αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων, επιλέξατε να αγνοήσετε την αναγκαιότητα κατοχύρωσης του δικαιώματος άμεσης παρέμβασης στην αδιέξοδη κατάσταση που έχει προκύψει με την περίπτωση της ΑΕΠΙ. Εξακολουθείτε να επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος. Εισάγετε σήμερα μία τροπολογία η οποία δίνει μεν κάποιες ελπίδες στους δημιουργούς για καθυστερημένη είσπραξη των οφειλόμενων αλλά φοβούμεθα ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ομαλά. Περιορίζεσθε στην δημιουργία προσωρινού κρατικού φορέα διαχείρισης με προσωρινό διαχειριστή έναν δημόσιο υπάλληλο χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στη διαδικασία μετάβασης σε έναν ΟΣΔ, με κίνδυνο το προσωρινό να είναι τελικά μόνιμο.

»Μία ακόμα αντισυνταγματική έκφανση της παρούσας τροπολογίας, έγκειται στην αυτοδίκαιη μεταβίβαση των συμβάσεων ανάθεσης και εκπροσώπησης των δικαιούχων καλλιτεχνών που διαχειριζόταν η ΑΕΠΙ ως ΑΟΔ, σε ένα κρατικό φορέα! Πρωτοφανής κρατική παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία με επίφοβες προεκτάσεις σε ότι αφορά τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων δικαιούχων. Νομικά πρωτόγνωρη πρακτική, επίφοβη συνταγματικά.

»Δεν θα μείνουμε στο γεγονός ότι η Ελλάδα μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για τη διαχείριση του δικαιώματος θα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης όπου η διαχείριση των δικαιωμάτων θα διενεργείται έστω και προσωρινά από το κράτος. Δεν θα μείνουμε στο γεγονός ότι η τροπολογία δεν δίνει λύσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Θα υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι υπάρχουν εξόφθαλμα νομικά ζητήματα τα οποία έχετε παραβλέψει λόγω της προχειρότητας που επιδείξατε σε σχέση με ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Θα ανακύψουν στην επιφάνεια και θα δυναμιτίσουν την προσπάθεια αυτή της ύστατης στιγμής.

»Η ουσία της τροπολογίας σας αντίκειται στο Σύνταγμα στον πυρήνα της. Ο ΟΠΙ ως ελεγκτική αρχή των ΑΟΔ μετατρέπεται σε ΑΟΔ παραμένοντας ταυτόχρονα και ελεγκτική αρχή. Επιπρόσθετα, δημιουργείτε μία υβριδική οντότητα η οποία θα υφίσταται μόνο στα χαρτιά. Ανεφάρμοστη στην ουσία. Δεν έχετε σχέδιο, ούτε οργανόγραμμα, ούτε περιγράμματα θέσεων για να λειτουργήσει αυτή η οντότητα. Το μόνο που έχετε πρόδηλα, με σπουδή διασφαλίσει, είναι ο προσωρινός διαχειριστής. Ένας προσωρινός διαχειριστής με απεριόριστες αρμοδιότητες και εξουσίες που θα δεσμεύει τα δικαιώματα των δημιουργών και θα κληθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντά τους.

»Κατά τα λοιπά, στην έωλη τροπολογία σας δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα στοιχεία για την άσκηση μίας τόσο εξειδικευμένης αρμοδιότητας που πλέον θα ασκείται εν τοις πράγμασι από το Κράτος και οφείλει να είναι άρτια. Το γνωρίζετε όμως και για το λόγο αυτό, το υβριδικό σας όργανο, εξαιρείται από τις διατάξεις περί δημοσίων συμβάσεων, γενικές και ειδικές, προκειμένου πυροσβεστικά να δίνει λύσεις στο τόσο απαιτητικό έργο που οφείλει να ασκήσει για δύο έτη. Έτσι βλέπουμε ότι μπορεί μετά από εισήγηση του παντοδύναμου προσωρινού διαχειριστή, ο χρηματοδοτούμενος με κρατικά κονδύλια ΟΠΙ να προσλαμβάνει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, απλούς υπαλλήλους και ότι άλλο προκύψει προφανώς στην πορεία. Χωρίς όριο, χωρίς περιγράμματα θέσεων χωρίς να υπάρχει δομή. Με κρατική χρηματοδότηση.

»Φυσικά αποσιωπάται το οικονομικό κόστος για το Κράτος για τη σύσταση και λειτουργία αυτού του νεοσύστατου υβριδικού φορέα. Ποιος θα το επωμισθεί άραγε; Οι δημιουργοί; Οι φορολογούμενοι; Άγνωστο. Ένας άλλος ορατός κίνδυνος που θα κληθούν οι δημιουργοί να αντιμετωπίσουν, είναι ο κατακερματισμός της αγοράς. Παραβλέπετε το γεγονός ότι οι ΑΟΔ λειτουργούν κατόπιν απλής γνωστοποίησης. Πως θα ισορροπήσει η ταυτόχρονη λειτουργία του νέου κρατικού φορέα διαχείρισης και των ιδιωτικών ΑΟΔ; Προφανώς η αδειοδότηση των ΑΟΔ πλέον θα πρέπει να διενεργείται από τον Ο.Π.Ι. Διαφορετικά βάζετε το κράτος σε ανταγωνιστική θέση έναντι όλων των ιδιωτικών οργανισμών διαχείρισης δικαιωμάτων και ταυτόχρονα κατακερματίζετε την αγορά.

»Αυτή τη στιγμή, δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Θέλουμε να βρεθεί εφαρμόσιμη λύση και άμεσα. Νοιαζόμαστε για τα δικαιώματα των δημιουργών. Διότι μία χώρα χωρίς δημιουργούς ή αποθαρρημένους δημιουργούς στερείται καλλιτεχνικής έκφρασης. Έχουμε όμως εμπεδώσει ότι δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας και λειτουργείτε με κρυψίνοια, με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλου είδους κοινωνίες. Παρά την κριτική που σας ασκούμε, παρά το γεγονός ότι σας επισημαίνουμε τα κενά του νομοθετικού σας έργου και τα αδιέξοδα, σας καλούμε, τουλάχιστον, να περιγράψετε τον οδικό χάρτη μετάβασης σε ένα οργανισμό διαχείρισης δικαιωμάτων για όλους.

»Κάντε το τώρα! Πάρτε την πρωτοβουλία να ενσωματώσετε τη διαδικασία στην τροπολογία. Σεβαστείτε την αγωνία των δημιουργών και δώστε λύσεις! Σε αυτή την περίπτωση, εμείς θα το στηρίξουμε! Εμείς δεν παίζουμε με τις τύχες και τις ζωές των Ελλήνων δημιουργών» καταλήγει η βουλευτής.