Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής πρωινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλου πως ρύθμιση η οποία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή αποσκοπεί στην απαγόρευση αποφυλάκισης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

«Το άρθρο αφορά στις άδειες καταδικασθέντων από ποινικά δικαστήρια κρατουμένων και τη μη δυνατότητα να λαμβάνει άδεια ένας καταδικασθείς σε περίπτωση που εκκρεμεί ή έχει αποφασιστεί έκδοσή του. Σήμερα δυστυχώς για δεύτερη φορά σε 48 ώρες επιδεικνύεται ακραία ανευθυνότητα. Το λεώ όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μίλησε για ύποπτη ρύθμιση. Ένας ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία στην Ελλάδα και εκτίει την ποινή και είναι εκζητούμενος από άλλο κράτος για άλλο αδίκημα, καταλαβαίνετε ότι με την πρώτη άδεια που θα πάρει αυτός θα εξαφανιστεί.

Η δικαιοσύνη θα έχει αποφασίσει για έκδοση και η χώρα θα έχει γίνει ρεζίλι γιατί όταν έρθει η ώρα της έκδοσης θα πούμε ότι τον χάσαμε» είπε ο κ. Κοντονής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κατά την ομιλία του κ. Κοντονή ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ έβαλε τα γέλια, δείχνοντας να συμφωνεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης: «Γελάτε κύριε Βορίδη αλλά για γέλια είναι όλα αυτά» σχολίασε ο κ. Κοντονής.  

Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση με τον κ. Θεοχαρόπουλο. Κι αυτό γιατί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΣΥΜ έδειξε να επιμένει, συνέδεσε τη 18μηνη κράτηση με τις άδειες και αντεπιτέθηκε στον κ. Κοντονή λέγοντας ότι δεν μπορεί να τον εγκαλεί για ανευθυνότητα όταν ακόμα δεν έχει διαγραφεί ο Κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ για τις χθεσινές δηλώσεις περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους.

Η φράση, μάλιστα, του κ. Θεοχαρόπουλου πως η αποτελεσματική αντιπολίτευση της ΔΗΜΣΥΜ ανάγκασε τον υπουργό να πάει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις προκάλεσε νέα έκρηξη του κ. Κοντονή: «Κάνατε την πατάτα και τώρα έρχεστε με τα 18μηνα.

Έχει παραβιαστεί κανένα 18μηνο; Δεν ξέρετε ότι κρατούνται δυνάμει διοικητικής απόφασης; Η κράτησή τους είναι διοικητική. Η διάταξη αναφέρεται σε ποινικούς κρατουμένους.

Το ζήτημα διέπεται από τους κανόνες, το σύνταγμα και τη νομοθεσία. Η κυβέρνηση δεν θα τα παραβιάσει. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές» είπε ο κ. Κοντονής. Δεν δίστασε μάλιστα να αδειάσει τον Κ. Κατσίκη, χαρακτηρίζοντας ανευθυνότητα τα περί ανταλλαγής.