Επειδή ο… φόβος φυλάει τα έρµα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αποφάσισε να προσλάβει λόχο ιδιωτών «χωροφυλάκων», για να αποφύγει τα χειρότερα µετά και τα τελευταία κρούσµατα εντάσεων στο εσωτερικό ή πέριξ του υπουργείου. Συγκεκριµένα, η κα Αχτσιόγλου, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π», προχώρησε σε τουλάχιστον 16 προσλήψεις φυσικών προσώπων, συνάπτοντας απευθείας µαζί τους εξάµηνες συµβάσεις εργασίας, αρχής γενοµένης από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Οι προσλήψεις έγιναν τις παραµονές της Πρωτοχρονιάς (29/12/2017), µε το αιτιολογικό ότι «συντρέχουν επείγουσες και ανεπίδεκτες αναβολής ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των κτιρίων του υπουργείου», καθώς «η απρόσκοπτη παροχή τους δεν µπορεί να διασφαλιστεί µε άλλον τρόπο».

Τα συµβαλλόµενα µέρη είναι η κυρία υπουργός και ο υπογράφων ή η υπογράφουσα τη σύµβαση. Ωστόσο, στους διαδρόµους του υπουργείου διατυπώνονται ερωτήµατα και ως προς την ουσία και ως προς την ηθική πλευρά του ζητήµατος, καθώς η σύµβαση αυτή ορίζει γενικώς ότι «η υπηρεσία θα παρέχεται σε κτίριο όπου στεγάζονται οι δοµές του υπουργείου Εργασίας», ενώ «ο χώρος και τα καθήκοντα µπορεί να διαφοροποιηθούν µονοµερώς, µε αλλαγή του προγραµµατισµού, ανάλογα µε τις ανάγκες».

Τουτέστιν, όπως σχολίαζαν, η κα Αχτσιόγλου δύναται να χρησιµοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους και σε άλλες δουλειές, όπως για την προσωπική της ασφάλεια.  

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι προσληφθέντες κατέχουν άδεια εργασίας προσωπικού ασφαλείας (κατά τον Ν. 2528/1997, παρ. 3) και οι αρµοδιότητές τους, έτσι όπως καθορίζονται από το περιεχόµενο της σύµβασης, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργες. Ο ιδιώτης λοιπόν «πρέπει να είναι εγκατεστηµένος σε σηµεία των κτιρίων που θα του υποδειχθούν, τα οποία θα του επιτρέπουν να εποπτεύει τον χώρο και να επεµβαίνει αµέσως στις περιπτώσεις που θα γίνει κάτι σε βάρος του υπ. Εργασίας».

Επιπλέον, πρέπει «να διενεργεί διακριτικό έλεγχο στους εισερχόµενους και αυτούς που παραµένουν άσκοπα στα σηµεία εισόδου των κτιρίων του υπ. Εργασίας, να επεµβαίνει και να τους αποµακρύνει, µετά από προηγούµενη συνεννόηση µε την αρµόδια διεύθυνση του υπουργείου» και «να ελέγχει κάθε κρύπτη όπου µπορεί να τοποθετηθεί επικίνδυνο αντικείµενο». Τα περισσότερα από τα ως άνω καθήκοντα συνιστούν «ανακριτικές πράξεις» (Ν. 2683/199 και Αρ. 251 του Ποινικού Κώδικα) και µπορούν να ασκούνται µόνον από δηµόσιους λειτουργούς και υπηρετούντες στα Σώµατα Ασφαλείας.

Πέραν των άλλων, οι εν λόγω 16 «φρουροί» της κας Αχτσιόγλου, παρότι επουδενί δεν εξαρτώνται από το ∆ηµόσιο υπό τη στενή έννοια της επαγγελµατικής σχέσης, εντούτοις έχουν δικαίωµα να κυκλοφορούν ελεύθεροι στο εσωτερικό του υπουργείου, «να διασφαλίζουν την εύρυθµη είσοδο, έξοδο και παραµονή των επισκεπτών στα γραφεία», να διενεργούν «περιπολίες στους χώρους φύλαξης» και «να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις». Στοιχειώδεις νοµικές γνώσεις αν διαθέτει κανείς, αρκούν για να αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους προσβάσεις αντιβαίνουν τους κανονισµούς λειτουργίας του ∆ηµοσίου, καθώς παρέχεται το δικαίωµα στον οποιονδήποτε «εργολαβικό» εργαζόµενο να αποκτά πρόσβαση στις κρατικές δοµές και δυνητικά να αυθαιρετεί.

Γι' αυτό άλλωστε στο άρθρο 7 του κειµένου έχει εισαχθεί (έστω και έωλα) η εξής ρήτρα: «Καθ' όλη τη διάρκεια της σύµβασης αλλά και µετά τη λήξη αυτής, ο δεύτερος συµβαλλόµενος αναλαµβάνει την υποχρέωση να τηρήσει εµπιστευτικές και να µη γνωστοποιήσει σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε έγγραφα ή πληροφορίες που θα περιέλθουν σε γνώση του κατά την εκτέλεση των υπηρεσιών και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του». Η εν λόγω αναφορά έχει διπλή ανάγνωση. Από τη µια, δεν γίνεται επίκληση της σχετικής νοµολογίας, προφανώς επειδή η σχέση εργασίας είναι µη δεσµευτική για το ∆ηµόσιο. Από την άλλη, δεν απαγορεύει στην κα Αχτσιόγλου, παρά µόνον στον «οποιονδήποτε τρίτο», να λαµβάνει γνώση εγγράφων και στοιχείων από τους «χωροφύλακές» της.    

ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας στην Πλατεία Κλαυθµώνος αποτελεί µόνιµο σηµείο διαµαρτυρίας χιλιάδων διαδηλωτών, εργαζοµένων και συνταξιούχων, ενώ έχει δεχθεί τις «επισκέψεις» του «Ρουβίκωνα» και µελών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι στις αρχές του έτους είχαν εισβάλει στο γραφείο της κας Αχτσιόγλου και είχαν… συζητήσει ζωηρά µαζί της µπροστά στις κάµερες. Τον ∆εκέµβριο του 2016, η οργάνωση «Οµάδα Λαϊκών Αγωνιστών» είχε τοποθετήσει σακίδιο-βόµβα στην είσοδο του υπουργείου, το οποίο λόγω των πληµµελών µέτρων φύλαξης εντοπίστηκε έπειτα από τηλεφώνηµα των δραστών σε εφηµερίδα.

Η ισχύς του µηχανισµού ήταν τόσο µεγάλη που οι πυροτεχνουργοί πραγµατοποίησαν τρεις ελεγχόµενες εκρήξεις για να τον εξουδετερώσουν. Συνεπώς, η φύλαξη του κτιρίου καθίσταται µεν αναγκαία, αλλά όχι από τους «µυστικοφρουρούς» που γυροφέρνουν στο υπουργείο ως απλοί ιδιώτες, αφού δεν προβλέπεται καν η ένστολη ενδυµασία τους.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018