Τον δρόµο να φτάσει χωρίς βαρίδια στην έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου αναζητά η κυβέρνηση στον τοµέα της οικονοµίας, προκειµένου στην τελική ευθεία για τις εκλογές να κινηθεί µε βασικό αφήγηµα τη µείωση των φόρων. Επιδίωξή της είναι να καταφέρει µετά το τέλος Αυγούστου να µην έχει την πιστοληπτική γραµµή στήριξης για την οποία επιµένει ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ παράλληλα µέχρι την άνοιξη, οπότε αναµένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το οικονοµικό µέλλον της Ελλάδας, οι ενδείξεις για τα πρωτογενή πλεονάσµατα να είναι τέτοιες, που να µη χρειαστεί η άµεση εφαρµογή των µέτρων το 2019.

Από το οικονοµικό επιτελείο µιλούν ήδη για ένα πρωτογενές πλεόνασµα το οποίο θα κινείται πάνω από το 4,5%, αφού µόνο για το πρώτο δίµηνο λέγεται ότι έχει υπερβεί τον στόχο κατά 1 δισεκατοµµύριο. Φυσικά, σηµαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη θα παίξει το κατά πόσον το ∆ΝΤ θα παραµείνει στο ελληνικό πρόγραµµα, καθώς το Ταµείο είναι αυτό το οποίο εµφανίζεται επιφυλακτικό για το εάν η κυβέρνηση µπορεί να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί την περίοδο µετά τα μνηµόνια. Οι πληροφορίες λένε ότι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, το Ταµείο θα ήθελε να παραµείνει στο ελληνικό πρόγραµµα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, από την άλλη, θα επιθυµούσε µε κάθε τρόπο την έξοδο του ∆ΝΤ από το ελληνικό πρόγραµµα. Όπως λένε, πάντως, αυτοί που ξέρουν, η σύγκρουση µε το Ταµείο δεν αποκλείεται να έρθει µέσα από τον τρόπο υπολογισµού των δηµοσιονοµικών προβλέψεων για το 2019-2022 -που θεωρούνται και τα κρίσιµα χρόνια-, καθώς το ∆ΝΤ επιµένει ότι τα πρωτογενή πλεονάσµατα δεν βγαίνουν και γι' αυτό θα πρέπει να εφαρµοστούν τα µέτρα του 2019 -περικοπές συντάξεων και µείωση του αφορολογήτου- ίσως και νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν.

Η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση µε τον προγραµµατισµό της κυβέρνησης, που επιχειρεί, από τη µια, να έχει ένα µεγάλο «µαξιλάρι», ώστε να µη χρειαστεί πιστοληπτική γραµµή στήριξης, και, από την άλλη, µεγάλα πρωτογενή το 2018, ώστε να µην εφαρµοστούν τα επιπλέον µέτρα.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίµου επιµένει ότι οι εταίροι θα πρέπει να αφήσουν τη χώρα να αναπνεύσει, δίνοντάς της ταυτόχρονα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν στον τοµέα της ανάπτυξης, καθώς µόνο έτσι η Ελλάδα θα µπορέσει να σταθεί στα πόδια της στη µεταµνηµονιακή εποχή. Πάντως, σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική γραµµή στήριξης, οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση µπορεί να δεχθεί µια διετή συµφωνία η οποία δεν θα έχει µέτρα, αλλά θα περιλαµβάνει όλες τις εκκρεµότητες από την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς και τις µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν. Φυσικά, οι συζητήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος αναµένεται να ξεκινήσουν γύρω στον Μάιο και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσουν, καθώς οι αντιπαραθέσεις αναµένεται να είναι πολλές και έντονες.

Ο φόβος που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση -µε βάση πλέον την εµπειρία της- είναι µήπως ξεπεραστεί το χρονοδιάγραµµα του Αυγούστου και µοιραία τεθεί στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων το σενάριο της παράτασης του προγράµµατος, κάτι που θα χαλάσει τη... φιέστα της ∆ΕΘ.