Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου

Πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να πάρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν το επόμενο διάστημα, καθως θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο, και η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε την όλο και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που εχει πάρει η Ελλάδα για την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει τις ελληνικές απόψεις και θέσεις στον Ερντογάν μόλις τον συναντήσει και τόνισε ότι έχει γνώση των των πρωτοβουλιών που εχει πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

O Πούτιν επανέλαβε τις ρωσικές θέσεις σε σχέση με την υπόθεση Skripal.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζήτημα έχει επιβαρύνει πολυ τις ευρωρωσικές σχέσεις και επισήμανε ότι η υπόθεση πρέπει διαλευκανθεί άμεσα και -όπου αυτό χρειάζεται- σε συνεργασία και με τη Ρωσία.

Ο Αλέξης Τσιπρας τόνισε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην έρευνα του OPCW (Organisation for Prohibition of Chemical Weapons).

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της ως χώρα της Ε..Ε και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά τον διάλογο και τη συνεργασία Ε.Ε./ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. Και πρόσθεσε ότι δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές Ψυχρού Πολέμου.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε επίσης με τον πρόεδρο Πούτιν για τις αμερικανορωσικές συνομιλίες και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στη Ρωσία το β' εξάμηνο του 2018, ενώ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Λαβρόφ το φθινόπωρο και πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ρωσία στο έργο της μικτής διυπουργικής των δύο χωρών η οποία αναμενεται να συγκληθεί.