Παράθυρο για χιλιάδες ελληνοποιήσεις καταγγέλλει η Νέα ΔΗμοκρατία με αφορμή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία διευκολύνει τη χορήγηση ιθαγένειας.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της τροπολογίας στη συνεδρίαση της επιτροπής ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για την έλλειψη διαβούλευσης όσο και για την ουσία της τροπολογίας .

“Ενώ η αρχική ορίζει ότι για να λάβει κάποιος ιθαγένεια θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει ελληνικό σχολείο, τώρα αυτό αλλάζει και οι λέει «κάθε σχολείου όπου ακολουθείται υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και διδασκαλίας». Ποιο είναι αυτό το σχολείο; Είναι η Γερμανική ή η Γερμανική θεωρείται ελληνικό σχολείο; Είναι, για παράδειγμα, οι Ουρσουλίνες ή αυτές θεωρούνται ελληνικό σχολείο; Ποιο είναι το «κάθε σχολείο»; Αν, όμως, είναι ένα σχολείο το οποίο έχει εδώ μια πρεσβεία, για παράδειγμα, αυτό δεν μπορεί να εμπίπτει σε αυτήν τη διάταξη. Άρα, λοιπόν, εδώ ας έρθει κάποιος να μας πει ποιο είναι αυτό το άλλο σχολείο;” είπε αρχικά ο κ. Βορίδης.

Ο τομεάρχης της Ν.Δ έκανε εκτενή αναφορά και σε ρύθμιση με την οποία καταργείται το ζήτημα της παραμονής στη χώρα για συζύγους Ελλήνων διπλωματών με αλλοδαπή ιθαγένεια: “Δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα αυτής της διάταξης. Θα ήθελα να εξηγηθεί, γιατί δεν την βρίσκω λογική” είπε.

“Επίσης φεύγουμε από τις συγκεκριμένες διατάξεις για το καθεστώς διαμονής και πηγαίνουμε σε κάθε έγκυρο τίτλο διαμονής στη δωδεκαετία. Με συγχωρείτε, αυτό από πού κι ως πού και με ποια λογική και τι σημαίνει έγκυρος τίτλος διαμονής και ποιος τίτλος διαμονής είναι αυτός πρόσθετος εκτός από τους επτά συγκεκριμένους τίτλους διαμονής που απαριθμούνται στο νόμο;” κατέληξε ο κ. Βορίδης ζητώντας αναλυτικά αριθμούς για πόσες πολιτογραφήσεις μιλάμε.