Tο ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο και σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

Με βάση και τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πριν έναν μήνα, στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής, η Αθήνα ελπίζει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, τόσο για τις ενέργειές της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στην Τουρκία βέβαια οι προειδοποιήσεις της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται υπόψη, αντίθετα ο πρόεδρος Ερντογάν εντείνει την επιθετική του ρητορική ακόμα και σε βάρος των Βρυξελλών.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές της Αδριανούπολης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στο θέμα των Σκοπίων με φόντο και την επίσκεψη Κοτζιά στη γειτονική χώρα.

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Σε αυτές τις επαφές ο πρωθυπουργός θα θέσει ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών-μελών για μια σειρά από ζητήματα.