Υποδειγματική για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τη δραστηριότητα του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, κατά την συνάντησή του με το Δ.Σ. και μέλη του Συλλόγου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας ότι υπηρετούν στο ακέραιο, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, οι οποίοι στηρίζονται στον 'Ανθρωπο.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της Ισότητας σημαίνει ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε 'Ανθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο 'Ανθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ παρατήρησε ότι δυστυχώς, και μέσα από την βαθιά κρίση την οποία διανύουμε, το κράτος δεν φέρνει σε πέρας, είναι ελλειμματικό, σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση αυτής της αποστολής.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα κενά του κράτους που αναπληρώνει με τεράστιο περίσσευμα ψυχής ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στηρίζετε το κοινωνικό κράτος, στηρίζετε τον κοινωνικό ιστό, ο οποίος χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η δική σας, θα μπορούσε να είχε διαρραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία του Τόπου μας στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου σε αυτά που λέω. Είναι η απόλυτη αλήθεια και πιστεύω βαθιά σε αυτή την αλήθεια».

Επισήμανε, ακόμα, ότι «η δύναμη της κοινωνίας μας, και το έχει αποδείξει η Ιστορία μας, είναι ότι εμείς, οι Έλληνες, κρατάμε μέσα μας βαθιά τα ανθρωπιστικά μας χαρακτηριστικά, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους» και κατέληξε με την επισήμανση: «Ξέρουμε τι σημαίνει Αλληλεγγύη -το έχουμε βιώσει- και μέσα από αυτή την Αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει να βγούμε νικητές σε δύσκολες περιόδους. Και η εποχή μας είναι μια τέτοια περίοδος. Περίοδος, όπου όλοι μαζί, προσπαθώντας και δίνοντας ό,τι μπορεί ο καθένας, έχουμε τη δύναμη να ξεφύγουμε και από αυτή την κρίση. Και να δώσουμε στη νέα γενιά, την Ελλάδα που αξίζει να έχει, για να μπορέσει και εκείνη να προσφέρει αυτό που μπορεί, χωρίς να την εμποδίζουν τα δικά μας λάθη».

Αναλυτικά η ομιλία που εκφώνησε:

«Σας καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που βρίσκεστε εδώ, μαζί μου. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό γίνεται την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας του Συνδρόμου Down. Και αυτή η μέρα έχει πολλούς συμβολισμούς, τους οποίους εκφράζετε με έναν τρόπο που θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει υποδειγματικό.

Θυμάμαι αυτά που είχαμε πει όταν βρεθήκαμε του Αγίου Δημητρίου, 26 Οκτωβρίου 2017, στην Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά. Θα το επαναλάβω γιατί αξίζει να το γνωρίζει όλη η Ελλάδα, αφού αυτό που κάνει ο Σύλλογος σας είναι παράδειγμα για όλους τους Έλληνες.

Η δραστηριότητά σας, είναι μια δημιουργία που μέσα από τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη υπηρετεί, στο ακέραιο, τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό . Γιατί ο Πολιτισμός μας, αλλά και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, εκεί στηρίζονται: Στον Άνθρωπο.

Επιπλέον η δραστηριότητά σας είναι υποδειγματική διότι ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό που ο Ανθρωπισμός και η αρχή της Ισότητας επιβάλλουν για όλα εκείνα τα άτομα, τα οποία έχουν σύνδρομο Down . Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός Ανθρωπισμός, η πραγματική αρχή της Ισότητας σημαίνει ότι βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε Άνθρωπο ο οποίος έχει ανάγκη, ώστε ο Άνθρωπος αυτός, και ιδίως από την μικρή του ηλικία, να ξεκινάει από την ίδια αφετηρία με τους άλλους και να έχει ίσες ευκαιρίες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά και τον Ανθρωπισμό και την αρχή της Ισότητας την οποία επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα. Κι εκεί αποσκοπεί η δική σας δραστηριότητα: Να δώσει στους συνανθρώπους μας, ιδίως όταν βρίσκονται στην παιδική τους ηλικία, την δυνατότητα να αναδείξουν τις δικές τους ικανότητες. Αλλά αυτό προϋποθέτει, όπως είπα , ίσες ευκαιρίες και την ίδια αφετηρία. Θέλω να εξάρω την δραστηριότητα σας και για ένα ακόμη λόγο, τον οποίο είχα τονίσει και στην Θεσσαλονίκη. Κανονικά αυτή η συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από σύνδρομο Down ανήκει στο Κράτος. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο Σύνταγμα, και ιδίως στις παραγράφους 1 και 6 του άρθρου 21, θα δει ότι αυτή η αποστολή την οποία εσείς επιτελείτε , είναι αποστολή του Κράτους, την οποία δυστυχώς, και μέσα από την βαθιά κρίση την οποία διανύουμε, το Κράτος δεν φέρνει σε πέρας. Θα έλεγα πως είναι ελλειμματικό σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση αυτής της αποστολής.

Και έρχεστε εσείς, με τα λίγα μέσα που διαθέτετε αλλά με αυτό το τεράστιο περίσσευμα ψυχής, και αναπληρώνετε τα κενά του Κράτους. Στηρίζετε το Κοινωνικό Κράτος, στηρίζετε τον κοινωνικό ιστό, ο οποίος χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η δική σας, θα μπορούσε να είχε διαρραγεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία του Τόπου μας στην έξοδο από την κρίση. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπερβάλλω καθόλου σε αυτά που λέω. Είναι η απόλυτη αλήθεια και πιστεύω βαθιά σε αυτή την αλήθεια.

Και θα΄θελα αυτά που λέω εδώ να τα ξέρουν όλοι οι Έλληνες για αυτό το οποίο κάνετε εσείς. Να τα ξέρουν όλοι και για να σας αναγνωρίσουν αυτό που σας αναλογεί , κυρίως όμως για να μιμηθούν το δικό σας παράδειγμα. Γιατί η δύναμη της κοινωνίας μας, και το έχει αποδείξει η Ιστορία μας, είναι ότι εμείς, οι Έλληνες, κρατάμε μέσα μας βαθιά τα ανθρωπιστικά μας χαρακτηριστικά, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους. Ξέρουμε τι σημαίνει Αλληλεγγύη -το έχουμε βιώσει- και μέσα από αυτή την Αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει να βγούμε νικητές σε δύσκολες περιόδους. Και η εποχή μας είναι μια τέτοια περίοδος. Περίοδος, όπου όλοι μαζί, προσπαθώντας και δίνοντας ό,τι μπορεί ο καθένας, έχουμε τη δύναμη να ξεφύγουμε και από αυτή την κρίση. Και να δώσουμε στη νέα γενιά την Ελλάδα που αξίζει να έχει για να μπορέσει και εκείνη να προσφέρει αυτό που μπορεί χωρίς να την εμποδίζουν τα δικά μας λάθη. Συγχαρητήρια θερμά και για την αυριανή μέρα. Χαίρομαι γι’ αυτήν την επίσκεψη στην Αθήνα. Χαίρομαι επίσης γι’ αυτή την επίσκεψη που θα κάνετε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και να θυμάστε κάτι: Η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας είναι κοιτίδα όλου του Δυτικού Πολιτισμού. Από εκεί ξεκίνησε ο Δυτικός Πολιτισμός, με αυτές τις αρχές και τις αξίες. Είμαστε οι πρώτοι που καθιερώσαμε – και μιλώ για τους Προγόνους μας – τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας που διαπνέουν σήμερα και τον δικό μας Πολιτισμό, όπως είπα πριν, και τον Ευρωπαϊκό, αλλά όλο τον Δυτικό Πολιτισμό εν γένει. Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, αυτή η επίσκεψη και αξίζει να γίνεται αυτή την συμβολική μέρα. Εύχομαι καλή διαμονή στην Αθήνα και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να ξαναβρεθούμε. Με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθώ στην Θεσσαλονίκη, να είστε βέβαιοι ότι θα έρθω να σας επισκεφθώ. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ. »