Αυλαία σήμερα στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, με τους επιτελείς του νέου φορέα να είναι απολύτως ικανοποιημένοι και ο βασικός τους στόχος είναι η λήξη του να σηματοδοτήσει και επισήμως μια νέα σελίδα στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές ομιλίες που θα δώσουν το «στίγμα».

Για σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα θεματικές συνεδριάσεις, για το Πρόγραμμα Ελλάδα και τις πολιτικές θέσεις, την Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, τη διακήρυξη, το καταστατικό, την ηλεκτρονική δημοκρατία, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ισότητα στην πράξη και το Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς.

Το απόγευμα θα παρουσιαστούν τα τελικά κείμενα στην ολομέλεια του συνεδρίου από τα μέλη των γραμματειών, ενώ αργότερα θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς και οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με την έγκριση των εισηγήσεων για την ιδεολογική διακήρυξη του νέου φορέα, τις βασικές προγραμματικές θέσεις, το νέο σύμβολο και το καταστατικό που περιλαμβάνει τις αρχές και τους κανόνες για τη σύγχρονη δομή και λειτουργία του νέου κόμματος τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ζήτημα για το οποίο εκφράστηκαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις τις τελευταίες ημέρες, δεν θα εκλεγεί τελικά, αλλά θα οριστεί, με συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων. 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος σύνεδρος ή ομάδα συνέδρων να καταθέσουν ψήφισμα στο συνέδριο, με το οποίο θα ζητούν την ανάδειξη του οργάνου με εκλογή, σε ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα πρόσωπα που θα προτείνει το κάθε κόμμα, κίνηση και τάση. Στα στρατηγεία εντείνονται ήδη οι ζυµώσεις, με τους επιτελείς να γράφουν και να σβήνουν ονόματα, ενώ στο παρασκήνιο διεξάγεται ένα «πολιτικό Survivor», με τον ρόλο των «Διασήμων» να έχουν τα επώνυμα στελέχη του χώρου, ενώ τα νεότερα και λιγότερα γνωστά, εκείνο των «Μαχητών.

Το συνέδριο θα κλείσει με ομιλία της προέδρου και με την επικύρωση των αποφάσεων για τη σύσταση των οργάνων.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου

Γεννηματά: Να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η επικεφαλής του κόμματος Φώφη Γεννηματά, η οποία εξήγγειλε ότι ξεκινά «ανένδοτο αγώνα» για προοδευτική διακυβέρνηση.

Από το βήμα του συνεδρίου υπεραμύνθηκε τον αυτόνομο πολιτικό ρόλο του Κινήματος Αλλαγής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τη διεκδίκηση καθοριστικού ρόλου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε από τους πολίτες να της δώσουν «τη δύναμη για να τσακίσουμε τον κακέκτυπο δικομματισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και της ΝΔ». Προέβλεψε πάντως ότι οι πολίτες θα το αναδείξουν τρίτο κόμμα στις εκλογές και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.

Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς όλους όσους εμπλέκονται στο εγχείρημα ότι θα πρέπει να τελειώσει η πολυφωνία και όλες οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στη κοινή πορεία όλων για να προχωρήσει και πρωταγωνιστήσει.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής εξήγησε γιατί τελικώς αποδέχτηκε να οριστεί η νέα Κεντρική Επιτροπή κι όχι να εκλεγεί.« Τους τελευταίους μήνες, δώσαμε πολλή ενέργεια και αφιερώσαμε πολύ χρόνο μιλώντας μεταξύ μας. Για να χτίσουμε γέφυρες εμπιστοσύνης ανάμεσα στα πολλά ρεύματα του κινήματός μας, που μέχρι χτες ήταν χωριστά και τώρα βρίσκονται μαζί. Για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν φωνή, με αμοιβαίο σεβασμό, ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς.

Μήνυμα συναίνεσης από Μητσοτάκη

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έστειλε μήνυμα μετεκλογικής συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κίνημα Αλλαγής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δύο πολιτικοί χώροι έχουν διαφορετικές ιδεολογίες αλλά υπογράμμισε ότι «υπήρξαν στιγμές εθνικής σύγκλισης όταν το εθνικό συμφέρον το επέβαλε» - και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει, αμέσως μετά τις κάλπες, ευρεία πολιτική συναίνεση για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

Ο Δραγασάκης μίλησε στο Κίνημα Αλλαγής για... συνασπισμό δυνάμεων

Το χειροκρότημα των συνέδρων απέσπασε και ο αντιπρόεδρος της υβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με την προσφώνηση «σύντροφοι και συντρόφισσες», θυμίζοντας στιγμές συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά, και σημείωσε ότι στην Ευρώπη συγκρούονται τρία σχέδια για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα: «Το πρώτο είναι να μείνουν όλα ίδια, σαν να μην υπήρξε κρίση, σαν να μην υπήρξε Brexit».

Σημίτης: Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ρεύμα ανανέωσης

«H νέα παράταξη δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων. Το Κίνημα Αλλαγής δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες.

Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης. Χρειάζονται γι' αυτό διαδικασίες ανοιχτές, εύκολα προσβάσιμες, ώστε να κινητοποιηθούν οι πολλοί, που αισθάνονται την ανάγκη μιας νέας έκφρασης και την απελευθέρωση από εντολές μηχανισμών και στενόμυαλες κομματικές πειθαρχίες», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός.

Παπανδρέου: Απαραίτητος νέος πατριωτισμός εναντίον του διχασμού

«Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από κάθε είδους εξάρτηση. Από δανειστές, αλλά και από ντόπιους ή ξενόφερτους σωτήρες και μεσσίες. Και αυτό απαιτεί μια Ελλάδα, επιτέλους, απαλλαγμένη από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και τον πελατειασμό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Σύνεδροι γιούχαραν τον Βασίλη Λεβέντη

Ένταση επικράτησε πριν από λίγο στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Η ομιλία του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο σώμα του συνεδρίου, καθώς ο κ. Λεβέντης άσκησε οξεία κριτική στις πρώην ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ με ονομαστικές αναφορές στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου και στις επιλογές τους.