Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στο Ισραήλ (13-15/3) ο βουλευτής Β’ Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπλουτισμού και εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία λαμβάνει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Κουμουτσάκος είχε διαδοχικές συναντήσεις με το σύνολο της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, ενώ συμμετείχε σε κλειστή συζήτηση ομάδας εργασίας για θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε το διεθνούς κύρους Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Συνομίλησε με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ, Πρέσβη κ. Yuval Rotem, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και επί κεφαλής της Mονάδας Σχεδιασμού Πολιτικής Πρέσβη κ. David Akov, την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα Yπεύθυνη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πρέσβη κα Rodika Radian, τον Ειδικό Απεσταλμένο για Θέματα Ενέργειας, Πρέσβη κ. Ron Adam και τον επί κεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικών Θεμάτων, Πρέσβη κ. Haim Assaraf. Κατά τις επαφές αυτές διαπιστώθηκε κοινό ενδιαφέρον και βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας σε όλους τους τομείς με στόχο να εδραιωθεί ένας χώρος συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας ο κ. Κουμουτσάκος παρουσίασε τις θέσεις και τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας για την εξέλιξη και εδραίωση της Ελλάδας ως κομβικού κράτους, ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας, για τη σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συζητήθηκε η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής, καθώς και οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό.

Ο κ. Κουμουτσάκος συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, Βουλευτή κα Ayelet Nahmias-Verbin και τον Τομεάρχη Εξωτερικών και Βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Likud, κ. Eli Hazan.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Κουμουτσάκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα την ευκαιρία μιας ειλικρινούς, φιλικής και σε βάθος συζήτησης για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και της ενέργειας.

Διαπίστωσα μια πραγματική, ουσιαστική και αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. 

Η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ αναπτύσσεται, εμπλουτίζεται και μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο στρατηγικό βάθος υπέρ της οικονομικής προόδου, της σταθερότητας και της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Είναι μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους που έχει διευρυνθεί και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορεί να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και με άλλες χώρες της περιοχής.

Για να αποδώσει ακόμα περισσότερους καρπούς χρειάζονται ξεκάθαροι στρατηγικοί στόχοι, συνέπεια και συνέχεια στις προσπάθειές μας».