Για την αριστερά, αυτή που υπηρετεί ο ίδιος, αλλά και αυτή που είναι στην εξουσία, για τον Αλέξη Τσίπρα και για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μίλησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον Γιώργο Τράγκα και στα Παραπολιτικά 90,1 FM.

Ο κ. Κουτσούμπας, αφού έκανε σαφή διαχωρισμό μεταξύ της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εξουσία γνωρίζοντας ότι έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Κατήγγειλε, ωστόσο, μεταξύ άλλων ότι η τακτική της διερεύνησης πολιτικών σκανδάλων από τις προανακριτικές επιτροπές δεν οδηγεί πουθενά και όπως εκτίμησε:

«Το πολύ-πολύ να την πληρώσει κανένας πολιτικός που θεωρείται ξοφλημένος από το πολίτικο σύστημα. Μέχρι εκεί όμως».

Για τις σχέσεις εξουσίας-επιχειρηματιών ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι αυτού του είδους η διαπλοκή είναι διαχρονική: «Δεν είναι μόνο θέμα της εξουσίας αλλά και των επιχειρηματιών. Και όσοι βρίσκονται στην εξουσία θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με τους επιχειρηματίες και οι επιχειρηματίες επιδιώκουν να προσεγγίσουν την εξουσία για να προωθήσουν ή να προστατέψουν τα συμφέροντά τους».

Το τηλεφώνημα του Τσίπρα

Ο κ. Κουτσούμπας αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο, του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έκαναν κυβέρνηση και την επομένη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

«Έχουμε κυβέρνηση. Μαζί με τον Πάνο Καμμένο έχουμε 153 βουλευτές και στις 2 θα έχουμε ορκωμοσία. Θέλω απλά να τα γνωρίζεις και να μην τα μάθεις από τις εφημερίδες» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ότι είπε ο κ. Τσίπρας στο τηλέφωνο, ενώ αναφερόμενος στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε όταν έκλεισε το τηλέφωνο, τόνισε: «Το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ είναι αυτό που βγάζει ο καθένας. Ότι τα είχαν συμφωνημένα από πριν για τη συνεργασία τους».

«Είπαν ψέματα για να πάρουν την εξουσία»

Ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας για την κατάκτηση της εξουσίας από τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Η πιο απλή εξήγηση που μπορεί να δώσει κανείς είναι ότι ή ο Τσίπρας οδηγήθηκε στο να πει ψέματα μόνο και μόνο για να κατακτήσει την καρέκλα της εξουσίας, ή θα πρέπει να είναι αφελής πολιτικά. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ίσως κάποιοι όντως να πίστευαν ότι μπορούν να αλλάξουν αυτό το σύστημα, αλλά και κάποιοι γνώριζαν πως μόνο μέσα από τα ψέματα θα φτάσουν στην εξουσία. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία ήξερε πολύ καλά ότι δεν μπορείς να υλοποιήσεις πολιτικές όπως ότι θα σκίσεις τα μνημόνια κ.λπ. Έλεγε συνθήματα στις πλατείες και προεκλογικά πέταγε διάφορα και μετά τα μάζευε».

Ταυτότητα της αριστεράς

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην χαμένη ταυτότητα της αριστεράς, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι: «Πολλοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ληγμένα διαβατήρια με πρώην μέλη της ΚΝΕ που για κάποιο χρονικό διάστημα πέρασαν από εκεί, προσπαθούν να στηρίξουν την αριστερή τους πολιτική. Η έννοια της αριστεράς έχει γίνει λάστιχο. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει ποιος είναι τελικά ο αριστερός και ποιος όχι. Αριστερός είναι αυτός που αγωνίστηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς, αντιστεκόταν σε αυτό που ονομάζουμε βία της εξουσίας, ήταν απέναντι σε κυβερνήσεις που έλεγαν σε όλους "yes man", είναι αυτός που όμως συνεχίζει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της αριστεράς».

Βάρβαρος ο καπιταλισμός της Ρωσίας

Αναφερόμενος στην Ρωσία ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε βάρβαρο τον καπιταλισμό της Ρωσίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα αυτή είναι η δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο: «Βάρβαρος και πρωτόγνωρος ο καπιταλισμός της Ρωσίας. Η Ρωσία ως οικονομική δύναμη δεν είναι στο επίπεδο των ΗΠΑ. Αντίθετα είναι πολύ πιο κάτω, είναι όμως δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο».

Για Novartis

Για την υπόθεση Νοvartis ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι οι φερόμενοι ως προστατευόμενοι μάρτυρες δεν είναι ήρωες όπως επιχειρεί να τους αναδείξει η κυβέρνηση και εκτίμησε πως πρέπει να καταθέσουν και οι ίδιοι στην Προανακριτική Επιτροπή:

«Ήρωες οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Έτσι θέλει να τους παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ισχυρίζονται ότι κάποιοι πολιτικοί τη διευκόλυναν με διάφορους τρόπους που καταγγέλλουν, με χρήματα όπως λένε, να πουλάει τα φάρμακά της. Ο μάρτυρας θα πρέπει να καλείται στην επιτροπή, να καλείται στο δικαστήριο και να ξέρεις και ποιος είναι. Υπάρχουν και τρόποι που μπορείς να τους προστατέψεις μέσω της τεχνολογίας. Πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή. Αυτό κάνει πολλούς να μιλάνε όμως για σκευωρία. Το μαχαίρι όμως ποτέ δεν φτάνει στο κόκκαλο μέσα από αυτές τις Επιτροπές στη Βουλή».

Σκοπιανό

Για το Σκοπιανό και την ονομασία της γειτονικής χώρας, ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς, ενώ είναι αποφασισμένη να συμφωνήσει με τον Ζάεφ, δεν έχει εξασφαλίσει τις αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων:

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε συμφωνία με τα Σκόπια. Εμείς βάζουμε ως βασική προϋπόθεση όχι το όνομα. Το όνομα αποπροσανατολίζει το θέμα. Η πρώτη εγγύηση που έπρεπε να διεκδικήσουμε είναι ότι θα έπρεπε να εκλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία του συντάγματος της γειτονικής χώρας. Πριν από οποιαδήποτε συμφωνία, αυτό έπρεπε να εξασφαλίσουμε» εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει να διευκολυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αυτό τον Ιούλιο. Κατά την άποψή μας ποτέ δεν πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεν θέλαμε η Ελλάδα να μπει στο ΝΑΤΟ και θα ψηφίσουμε να μπουν τα Σκόπια με όλα αυτά τα προβλήματα;».

Έλληνες στρατιωτικοί

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος καθώς δεν εκτίμησε σωστά το περιστατικό: «Η κυβέρνηση εφησυχάζει τον ελληνικό λαό, ενώ πρόκειται για κλιμάκωση της προκλητικότητας των Τούρκων. Η Τουρκία ετοιμάζει την "τουρκοποίηση" του ανατολικού Αιγαίου, από τη στιγμή που Έλληνες, ούτε ο κ. Καμμένος δεν μπόρεσε να πάει σε ελληνικά ύδατα. Έχουν δεσμεύσει με NAVTEX όλο το Αιγαίο σχεδόν».

«Εκλογές το 2019»

Τέλος, για τις εκλογές εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα-δυνατά να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει εκλογές το 2019. «Βεβαίως, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος» είπε ο γενικός γραμματέας.