Λευκός καπνός βγήκε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μάλιστα στο παρά ένα του Συνεδρίου.

Τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν σε συνθετική - αναλογική συγκρότηση των κομματικών οργάνων χωρίς εκλογές ώστε να εκπροσωπηθούν όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι για την αρχηγία.

Στην τελική φόρμουλα συμφώνησαν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ διαφώνησε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, καθώς βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Φώφη Γεννηματά, της εξέφρασε για άλλη μια φορά την θέση του για την ανάγκη εκλογών.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα πίστης στο εγχείρημα. Πάνω από όλα μπαίνει η κοινή προσπάθεια και η σύνθεση απόψεων για το σήμερα και το άυριο της χώρας», ανέφεραν μετά τη συνέδρίαση συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. 

Στο πλήρες κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι «κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις όλων των μελών του, αποτέλεσε η ανάγκη για μια διαδικασία που θα έχει ως προτεραιότητα τις απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε επίσης, στα όργανα του Κινήματος να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς.

Για την τελική σύνθεση των οργάνων, λαμβάνονται υπόψιν τα κόμματα και οι κινήσεις που είχαν την αρχική πρωτοβουλία καθώς και τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 12ης Νοεμβρίου με τη συμμετοχή 212.000 πολιτών.

Με την απόφασή μας, στέλνουμε ένα μήνυμα πίστης στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

Πάνω απ’ όλα, είναι η κοινή προσπάθεια και η σύνθεση απόψεων για το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας."

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά  την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, είχαν κατατεθεί δύο προτάσεις. Εκλογή του συλλογικού οργάνου απο το σύνολο των συνέδρων με πλαφόν αναλογικότητας για κάθε κόμμα και συλλογικότητα ή απευθείας διορισμό στην λογική της αναλογικότητας.

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε διαφωνία για τα ποσοστά του κάθε κόμματος και κάθε συνιστώσας προκειμένου να εκλεγούν αντιστοίχως τα μέλη της Κ.Ε.

Από την πλευρά του το Ποτάμι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχει στην ψηφοφορία άρα και στα όργανα του νέου κόμματος αν υπήρχε πρόταση για εκλογή.