Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, σε επαγγελματίες που έπεσαν θύματα της οικονομικής κρίσης ή απέτυχαν επιχειρηματικά και δεν έχουν δικαίωμα στην δεύτερη ευκαιρία, επειδή δεν έχει προνοήσει για τούτο ο νομοθέτης του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, εστράφη κατά του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των εν λόγω επαγγελματιών, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο Χριστιανοδημοκράτης Βουλευτής περιγράφει ως εξής το πρόβλημα:

«Όταν μια ομόρρυθμη εταιρεία βρίσκεται σε αδράνεια, για να μπεις τον πτωχευτικό κώδικα ο νόμος υπ’ αριθμ. 3588 στο άρθρο 6 παρ. 2 προϋποθέτει ακίνητη περιουσία, είτε σε μορφή ακινήτου (κτήριο), είτε έπιπλα, είτε αυτοκίνητα για να μπορούν να εκποιηθούν προκειμένου να πληρωθεί ο σύνδικος.

Εάν μια ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρεία δεν έχει καθόλου περιουσιακά στοιχεία και θελήσει το φυσικό πρόσωπο μέλος της εταιρείας να καλύψει τα έξοδα του συνδίκου με μετρητό δεν γίνεται δεκτό και απορρίπτεται η αίτηση, παρόλο που υπάρχει δηλωμένη θέληση από επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα ακόμα και να δανειστούν για να προχωρήσουν στην εκδίκαση της υπόθεσης τους στο πτωχευτικό δικαστήριο, ώστε να συνεχίσουν την εμπορική τους δραστηριότητα».

Τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής είναι:

1ον Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί ώστε να επιτρέψουν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού δυναμικού της χώρας να επιστρέψει στην παραγωγική και άρα στην φοροδοτική διαδικασία;

2ον Είναι σε θετική κατεύθυνση η συνεισφορά στον τομέα της ανεργίας η δυνατότητα της επιστροφής στην επιχειρηματική δραστηριότητα χιλιάδων επαγγελματιών, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους εργαζόμενους που θα απασχολήσουν αλλά και τα έσοδα των κρατικών ταμείων;