Σε θέση άμυνας απέναντι στις κατηγορίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή στη συζήτηση της πρότασης για προανακριτική για Πολάκη, Ξανθό και Κουρουμπλή.

Απορρίπτοντας ως «αντιπερισπασμό» την πρόταση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός αντέδρασε οργισμένα στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ειδικά στην στάση του στα εθνικά ζήτηματα και κυρίως τη δύσκολη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά. Κατά τη δευτερολογία του δε, είπε: «Θα πάρω τον κ. Ερντογάν τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ, όχι όποτε το ζητήσετε εσείς», ενώ απάντησε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19, και τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία επειδή οι ένοιχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους». 

Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε, αναφερόμενος στα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», να υποβαθμίσει την υπόθεση Αντωνοπούλου -η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «παραιτήθηκε»: Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «κάνατε χαμό για μία επιδότηση ενοικίου». 

«Αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή και να σπαταλήσω αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο μου, προκειμένου να παρακολουθήσω την φθηνή γυμναστική αντιπερισπασμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του στο βήμα της Βουλής.

«Καλό θα είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μένουν εκτός από το γήπεδο δημιουργίας εντυπώσεων» ανέφερε, συμπλρηώνοντας πως «πράγματι η περιοχή μας είναι μια περιοχή αστάθειας τα τελευταία χρόνια».

«Εδώ και τρία χρόνια η χώρα έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί σε αυτή την περιοχή, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» ενώ συνέκρινε τις τελευταίες ημέρες με τα Ίμια το 1996: «Θέλω να σας θυμίσω τις δυνατότηες που είχα εγώ να επικοινωνήσω με τον τούρκο πρωθυπουργό σε αντιδιαστολή με το τι έγινε τότε, που ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ για να τις ευχαριστήσει».

«Είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η Κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν» επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία, υπομονή και να σταθμίζουμε τα βήματα μας. Για τον εαυτό του σημείωσε πως ότι είχε να πει για την Τουρκία τα είπε ενώπιον του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αν "τολμά" να τα πει και ο ίδιος μπροστά στον κ. Ερντογάν.

«Αντιπερισπαμός με παιδιάστικη λογική»

Συνεχίζοντας στο θέμα της πρότασης για προανακριτική στους τρεις για την Novartis, ο πρωθυπουργός είπε: «Ο αντιπερισπασμός σας έχει μία παιδιάστικη λογική: Εσείς οι ίδιοι θεωρείτε κουκουλοφορούς τους μάρτυερς που είναι προστατευμένοι, αλλά υιοθετείτε μία ανώνυμη καταγγελία».

«Προφανώς υιοθετείτε μία καταγγελία που δεν έχει νομική βάση. Αλλά τι λέτε; Ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ επειδή δεν έχει τίποτα να κρύψει, θα βγείτε και να πείτε ότι "ορίστε, παραδέχονται την ενοχή τους, και είναι όλοι ένοχοι, άρα κανείς δεν είναι ένοχος". Αν ψηφίσει όχι, θα πείτε "έχουν κάτι να κρύψουν, δεν παραπέμπουν τους δικούς τους"».

Και ο Τσίπρας συνέχισε, λέγοντας πως «γελιέστε όμως, γιατί νομίζετε ότι μπορείτε να μας πείσετε πως είστε χθεσινοί». «Αλλά εκτίθεστε επειδή σαν τον δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος, εσείς μας φέρνεετε να μιλάμε για αυτό το πάρτι, για αυτές τις ρεμούλες» είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν ξέρετε τι σημαίνει ευθιξία»

Ο Τσίρπας αναφέρθηκε και στο λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. «Μιλάτε εσείς για ηθικό πλεονέκτημα; Κάνατε το λάθος να αναφερθείτε στον κ. Παραγγελλόπουλου, και μιλάτε εσείς για οικογενειοκρατία που έχετε διορίσει όλα τα βαφτιστήρια του νομού Χανίων», σημείο στο οποίο αναφέρθηκε σε Αυγενάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Δαβάκη.

Αναφερόμενος στην «παραίτηση» της Αντωνοπούλου, είπε πως η υφυπουργός «παραιτήθηκε από ευθιξία, αλλά προφανώς η λέξη αυτή δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιό σας». «Κάνατε χαμό για την επέκταση της επιδότησης ενοικίου για τους εξωκοινοβουλευτικούς και η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε για 23.000 ευρώ. Για τα 23 δισ. που είναι η ζημιά για το Δημόσιο από τον κλάδο του φαρμάκου να παραιτηθεί κανείς κ. Μητσοτάκη;» είπε.

«H κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε και επέστρεψε στα δημόσια ταμεία τις 23.000 ευρώ. Εσείς κ. Μητσοτάκη θα επιστρέψετε τις 200.000 ευρώ που πήρατε με θαλασσοδάνεια;

Αναφέρθηκε επίσης και στον Π.Πολάκη και στο ζήτημα του διορισμού στο νοσοκομείο της Σαντορίνης: «Η διαφορά είναι ότι οι δικοί μας συνεργάτες μπορεί να έχουν βουλκανιζατέρ, αλλά δεν έχουν off shore, αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά».

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19»

Λαμβάνοντας για δεύτερη φορά το λόγο, ο πρωθυπουργός απάντησε στον Κυρικάκο Μητσοτάκη πως «οι εκλογές θα γίνουν στην συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία, θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19».

«Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει "σκανδαλολογία", θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας.

Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο της ΝΔ για «εμμονή να επιτίθεται στην Αριστερά», λέγοντας: «Σας έχει πάρει την ηγεμονία η άκρα δεξιά και εσείς δεν είστε του μεσαίου χώρου, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, είστε κι εσείς ένας πολιτικός της άκρας δεξιάς».