Δεν έμειναν αναπάντητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες οι τουρκικές απειλές σχετικά με τις έρευνες του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ, τόνισε σε δήλωσή του την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι ΗΠΑ σχολιάζουν τις νέες απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει»: οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Γιλντιρίμ είχε ειρωνευτεί την αμερικανική ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, λέγοντας: «Όχι ο 6ος στόλος, ο 66ος στόλος να έρθει, εμάς τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ας βγει, ας κοπιάσει, εμάς ούτε ο 6ος, ούτε ο 66ος στόλος, τίποτα δεν μπορεί να μας γονατίσει. Αυτό να μην το ξεχνάει κανείς. Αυτός ο λαός όταν ορθώνει το ανάστημά του, και το έχει κάνει ήδη, όταν λοιπόν το κάνει, καμία δύναμη, ούτε και παγκόσμια δεν μπορεί να τον λυγίσει. Και το λέω ως κομμάτι του τουρκικού λαού και ως κομμάτι του ισλαμικού έθνους».

ΗΠΑ και Ισραήλ κάνουν ασκήσεις

Δυνάμεις του αμερικανικού 6ου στόλου και του Ναυτικού και της Αεροπορίας του Ισραήλ ξεκινούν την μεγάλη αεροναυτική άσκηση Juniper Cobra 2018 (JC18), την ώρα που αμερικανικά πολεμικά πλοία προστατεύουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil έναντι των απειλών της Τουρκίας, με φόντο τη σύγκρουση γύρω από την κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, έχει ήδη φτάσει στα ανοιχτά του Ισραήλ το αμερικανικό αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Iwo Jima (LHD 7) Wasp-class (φωτογραφία), με μονάδες που περιλαμβάνουν την 26η Εξερευνητική Μονάδα των Πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit - MEU) και το προσωπικό της Αμφίβιας Μοίρας (PHIBRON) 4.

Η άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.

Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα

Η Τουρκία από την πλευρά της συντηρεί και κλιμακώνει την ένταση, αψηφώντας την παρουσία του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο. Το υπουργείο Άμυνας δέσμευσε με NAVTEX έως και τις 30 Απριλίου, την «καρδιά» του Αιγαίου. Σύμφωνα με νέα NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά στο διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η είναι η δεύτερη φορά που η Άγκυρα προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, καθώς στις 5 Μαρτίου εξέδωσε πρωτοφανή NAVTEX, με την οποία «βαφτίζε» το Καστελόριζο τουρκικό!