Πρώτα γνωστοποίησαν με καθυστέρηση το συμβάν των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Μετά το υποβάθμισαν, διαβεβαιώνοντας ότι θα λυθεί σε λίγες ώρες - όπως σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν. Και τώρα τρέχουν στην κυβέρνηση να το διαχειριστούν, προτού πάρει διαστάσεις διμερούς κρίσης με άγνωστο τέλος. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί το πρωί έκτακτη συνεδρίαση όλων των εμπλεκόμενων υπουργών υπό τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση. Κατόπιν εορτής βεβαίως, καθώς η κυβέρνηση δεν κινητοποίησε τις πρώτες ώρες Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Τουλάχιστον αφού πλέον είχε φανεί ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ρουτίνας, δεδομένου ότι ο Έλληνας ταξίαρχος γύρισε με άδεια χέρια από την Ορεστιάδα.

Χαρακτηριστική στο ζήτημα αυτό υπήρξε η αφωνία του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε άλλες περιστάσεις βγαίνει στην πρώτη γραμμή, ακόμα και με χακί περιβολή. Αντίθετα, πέρασε μπροστά με μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων ο νέος αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης. Ακόμα όμως και στην περίπτωση του Φώτη Κουβέλη, ο ίδιος -μιλώντας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη- δήλωνε ότι τα δύο στελέχη θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Ελλάδα.

Η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Άγκυρας, οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, το περιστατικό στο Αιγαίο με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού, το «σκηνικό Ιμίων» που έστησε η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Navtex που μόλις χθες εξέδωσε με το Καστελόριζο να είναι τουρκικό, το παραλήρημα του συμβούλου του Μπουλούτ (σύμβουλος του Ερντογάν) κατά Ελλάδας και Κύπρου, δεν ανησύχησαν στην Αθήνα, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό ώστε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ακόμα και στον Έβρο για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα σαν αυτό που τελικά έγινε. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει τα επόμενα βήματα της Τουρκίας και του ίδιου του Ερντογάν, για τον οποίο το ζήτημα των «8» είναι σχεδόν θέμα τιμής.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ακόμα και οι ΗΠΑ ανησυχούν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με την οποία οι σχέσεις τους είναι στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Ούτε καν ο γερμανικός Τύπος δεν κρύβει την ανησυχία του.