Τελετή παράδοσης-παραλαβής έλαβε χώρα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον Γιάννη Μουζάλα να αποχωρεί από τη θέση, που πλέον αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο απελθών υπουργός τόνισε πως ο κ. Βίτσας «δεν είναι απλά καλή επιλογή, αλλά η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού».

Εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, «οι οποίοι ενώ έτρεχε η ιστορία, με έβαλαν μέσα».

«Κάναμε μία διαχείριση κρίσης και υπήρξαν φάσεις που κάναμε διαχείριση ζημιάς» επισήμανε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε: «εφαρμόσαμε τον κανόνα που βοήθησε πάρα πολύ και είναι το κλειδί για το μέλλον, ότι προσπαθήσαμε να έχουμε ισορροπίες δικαιωμάτων».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, «ο Δημήτρης Βίτσας αναλαμβάνει σε μία πολύ δύσκολη φάση του μεταναστευτικού», καθώς «γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του κράτους πρώτης υποδοχής».

Βίτσας: Δεν θα αλλάξει η πολιτική του υπουργείου

«Είναι ένα διήμερο πολύ έντονων συναισθημάτων, αλλά πρέπει να το εξορθολογήσουμε, γιατί έχουμε δουλειά να κάνουμε», παρατήρησε, με τη σειρά του, ο κ. Βίτσας, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή.

Όπως πρόσθεσε «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης».

«Ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι εδώ για λίγο χρονικό διάστημα, έχει σημασία να πάρει τις ανάσες του, να επανακτήσει όλες τις δυνάμεις του και θεωρώ ότι η κυβέρνηση και η χώρα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μουζάλα να τους αξιοποιεί», παρατήρησε ακόμη.

Την επόμενη εβδομάδα και οι δύο θα βρίσκονται μαζί στο Συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες, «ώστε να υπάρχει μια ομαλή διαδικασία», είπε ο νέος υπουργός.