Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι επιθέσεις κουκουλοφόρων σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στην Αθήνα, με αφορμή την μη μεταγωγή του Ντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές της Λάρισας στον Κορυδαλλό.

Μετά την Ερμού, σειρά πήραν σήμερα οι βιτρίνες στην Πατησίων, αλλά και δημόσια υπηρεσία αφού λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Παρασκευής άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ και ξεκίνησαν να σπάνε καταστήματα στην περιοχή. 

Στο στόχαστρο τους μπήκε και το κατάστημα των ΕΛΤΑ που βρίσκεται στην οδό Πατησίων. Αυτή την ώρα ισχυρή δύναμη της αστυνομίας βρίσκεται στην περιοχή, ενώ οι νεαροί έχουν «ταμπουρωθεί» στην ΑΣΟΕΕ.

Βίντεο: Πολίτες τρέχουν - Κουκουλοφόροι σπάνε

Τη στιγμή της επίθεσης των συνολικά 18 κουκουλοφόρων που σκόρπισαν τον τρόμο για άλλη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας, αυτή τη φορά στην Πατησίων, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας καταστήματος.

Εισαγγελική έρευνα για την επίθεση στην Πατησίων

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για την επίθεση που έγινε πριν από λίγη ώρα στο Κέντρο της Αθήνας από ομάδα αντιεξουσιαστών η οποία φέρεται να βγήκε από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων όπου πραγματοποιείται κατάληψη και να έσπασε βιτρίνες καταστημάτων και ενός υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ.

Ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Η ομάδα των νεαρών μετά την καταδρομική επίθεση με πέτρες, καδρόνια και λοστούς φέρεται να μπήκε εν νέου στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ.

Λάρισα: Επίθεση με μπογιές στα δικαστήρια

Απλός θεατής ο Τόσκας 

Τις τελευταίες ημέρες είναι γεγονός οτι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις ομάδων αναρχικών σε όλη την Αθήνα, αλλά και άλλες πόλεις ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές μέρες καταστροφών, ώστε να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Για τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα, πάντως, υπεύθυνοι για τις καταστροφές είναι οι αστυνομικοί που ολιγώρησαν, οι συνδικαλιστές που κάνουν δηλώσεις και ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης που επίσης κάνει δηλώσεις και δεν μαζεύει τα σκουπίδια...

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της Αστυνομίας. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας - που φυσικά δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη - δήλωσε ότι είναι θυμωμένος και οργισμένος, γιατί υπήρχε σαφές επιχειρησιακό σχέδιο, με λεπτομερείς οδηγίες, το οποίο όμως δεν ακολουθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι από σήμερα θα ενεργοποιηθεί ένα σώμα αποτελούμενο από 200 αστυνομικούς, το οποίο θα περιπολεί στο κέντρο της Αθήνας και θα επεμβαίνει όπου χρειαστεί για την αποφυγή επεισοδίων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Ο κ. Τόσκας έριξε τις ευθύνες στους αστυνομικούς, τους συνδικαλιστές και τον δήμαρχο Αθηναίων για την ανομία. Προχώρησε όμως και σε προσβλητικές δηλώσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και κατά του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Νίκος Τόσκας κάλεσε τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη «να κάνει τη δουλίτσα» του, λέγοντας ότι προσωπικά δεν θα του έδινε ούτε γράμμα να μεταφέρει. 

Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης από την πλευρά του ρίχνει πλέον το βάρος στον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

Από την πλευρά του ο γ.γ .του Σωματείου Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ Ευστράτιος Μαυροειδάκος κάλεσε τον υπουργό Νίκο Τόσκα να μη χάνει την ψυχραιμία του. Ο κ. Μαυροειδάκος απέδωσε την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα στην κατάργηση της ομάδας Δέλτα, η οποία υπήρχε ακριβώς για την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων».

Διεθνώς... ρεζίλι 

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αναφέρονται στους βανδαλισμούς και τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα από ομάδες κουκουλοφόρων ως ένδειξη συμπαράστασης στον κατηγορούμενο για τρομοκρατία, Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Υπό τον τίτλο «Αναρχικοί τα βάζουν με την ελληνική πολιτεία», η εφημερίδα Lübecker Nachrichten δημοσιεύει άρθρο που αναφέρεται στα επεισόδια στην ελληνική πρωτεύουσα.

«Αναβρασμός στην Ελλάδα: αναρχικοί ρημάζουν καταστήματα και καίνε αυτοκίνητα -με τη βία θέλουν να πετύχουν τη μεταγωγή ενός φερόμενου τρομοκράτη από τη Λάρισα στην Αθήνα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για επιείκεια απέναντι στους ταραξίες. Τα ίχνη της καταστροφής είναι οφθαλμοφανή: κατεστραμμένες βιτρίνες στην οδό Ερμού, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο της Αθήνας, καμένα αυτοκίνητα σε τέσσερις γειτονιές, ρημαγμένες καφετέριες, κατεστραμμένα ΑΤΜ. Εδώ και τρεις μέρες αναρχικοί συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όπως στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, το Βόλο και τη Λάρισα, όπου καταγράφονται επεισόδια. Με βαριοπούλες και μολότοφ οι κουκουλοφόροι δείχνουν την ‘αλληλεγγύη’ τους με τον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου».

Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten επισημαίνει: «Σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, καμένα αυτοκίνητα, ρημαγμένες καφετέριες. Εδώ και τρεις μέρες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις σημειώνονται επεισόδια από αναρχικούς. Στην Αθήνα δεν περνά τους τελευταίους μήνες σαββατοκύριακο χωρίς επεισόδια αναρχικών. Καταστρέφουν καταστήματα, επιτίθενται στην αστυνομία με πέτρες και μολότοφ, καίνε αυτοκίνητα και κάδους σκουπιδιών. Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δείχνει επιείκεια απέναντι στους δράστες. Επικριτές της κυβέρνησης λένε πως ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχωρίζει με σαφήνεια τη θέση του από την πολιτικά υποκινούμενη βία και τρομοκρατία».