Ο Φώτης Κουβέλης είναι ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης στη θέση του ως τώρα ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υπουργό μετατιθέμενος στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η «καραμπόλα» αυτή, καθόλου σπάνια σε έναν ανασχηματισμό, απρόσμενη μόνο ως προς το πρόσωπο του νέου ΑΝΥΕΘΑ, έχε ένα μικρό «παρασκήνιο» τόσο σε επίπεδο υπουργού Εθνικής Αμύνης και τυπικώς προϊσταμένου του Δ.Βίτσα, του Πάνου Καμμένου, όσο και σε επίπεδο του ίδιου του πρώην πλέον ΑΝΥΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα. Σήμερα το πρωί ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον ισραηλινό αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Αθήνα και εν συνεχεία αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τότε, πριν την αναχώρησή του, που έγινε πριν το μεσημέρι, επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας μαζί του τόσο ως συνεταίρο του στην κυβέρνηση, όσο και ως άμεσο πολιτικό προϊστάμενο στο ΥΠΕΘΑ για να τον ενημερώσει για τις προθέσεις του με τον Δ.Βίτσα και τον αντικαταστάτη του. Με θετικό και τον Π.Καμμένο (δεν νομίζουμε άλλωστε ότι θα έθετε και …βέτο να μην μετακινηθεί ο Δ.Βίτσας σε άλλο υπουργείο) το θέμα είχε λήξει και ο υπουργός έφυγε κανονικώς για το Ισραήλ!

Από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας μέχρι την τελευταία στιγμή ασκούσε τα καθήκοντά του, μάλιστα λίγο πριν το μεσημέρι σήμερα έφτασε στα e-mail των στρατιωτικών συντακτών η απάντησή του στην χθεσινή κριτική που του ασκήθηκε από το δίδυμο των τομεαρχών της Εθνικής Αμύνης της ΝΔ, του Β.Κικίλια και το Τ.Δημοσχάκη, αναφορικώς με την επιστροφή του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών των στελεχών των ΕΔ.

Πριν λίγη ώρα, που η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε μαζί του, ήταν στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ και μάζευε τα προσωπικά του αντικείμενα!

Μία άλλη «λεπτομέρεια» για τον Δ.Βίτσα που σχετίζεται με το… «στρατιωτικό» του παρελθόν από το ΥΠΕΘΑ, είναι ότι ως νέος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ένας από τους πλέον στενούς του συνεργάτης στο νέο υπουργείο θα είναι ο μέχρι πριν από ένα χρόνο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Ηλιόπουλος ο οποίος έχει τοποθετηθεί τον περασμένο Οκτώβριο του 2017 ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποιήσεως της Γεν.Γραμματείας Υποδοχής Προσφύγων!

Τι μικρός που είναι τελικώς ο κόσμος!

Ποιος είναι ο Φώτης Κουβέλης

Συμφώνως με τη www.wikipedia.org o Φώτης Κουβέλης γεννήθηκε στο Βόλο στις 3 Σεπτεμβρίου 1948 και από το 2010 έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιώτευσε ως δικηγόρος και συμμετείχε στις αρχαιρεσίες του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών εκλεγόμενος από το 1975 μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το 1987 εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1989. Είναι νυμφευμένος με την Φωτεινή Πάλλα και έχουν δύο παιδιά.

Πριν από τη Δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 ήταν μέλος της «Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη», αργότερα οργανώθηκε στο «Ρήγα Φεραίο, και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, ενώ συμμετείχε και στην ίδρυση της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ), όπου εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Στις 25 Ιουνίου 1989 εξελέγη γραμματέας της ΕΑΡ και επί θητείας του αποφασίστηκε η ένταξή της στον τότε Συνασπισμό, στον οποίο έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και της πολιτικής επιτροπής. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (2 Ιουλίου έως 12 Οκτωβρίου 1989).

Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών με την υποστήριξη του Συνασπισμού και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1990. Στις 30 Ιουνίου 1991 στην Α΄ Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ τρεις μέρες αργότερα ορίστηκε γραμματέας του ίδιου κόμματος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής καθώς ο Συνασπισμός δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα ποσοστά για να εισέλθει στην Βουλή.

Επανεξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Μετά τις εκλογές του 2009 ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2002 ο Φώτης Κουβέλης έθεσε υποψηφιότητα ως Δήμαρχος για το Δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του Συνασπισμού συγκεντρώνοντας 19.996 ψήφους (5,91%) και μία έδρα. Το 2008 ήταν υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού αλλά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις

10 Φεβρουαρίου του 2008 απέτυχε να εκλεγεί λαμβάνοντας 28,67% έναντι 70,41% του τότε ανθυποψηφίου του και νυν πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις 5 Ιουνίου 2010 σε ομιλία του στο Συνέδριο του Συνασπισμού ανακοίνωσε, ως επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας, την αποχώρηση αυτού και των μελών της από το κόμμα. Πέντε μέρες αργότερα ανεξαρτητοποιήθηκε μαζί με τους Θανάση Λεβέντη, Γρηγόρη Ψαριανό και Νίκο Τσούκαλη.

Στις 18 Ιουνίου ορίστηκε εκπρόσωπος στη Διάσκεψη των Προέδρων της πολυκομματικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση νέου κόμματος με την ονομασία «Δημοκρατική Αριστερά».

Στις 10 Ιουλίου 2010 εξελέγη αρχηγός, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος, της ΔΗΜΑΡ από το πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενώ στα τέλη του 2015 και έπειτα από την αποχώρηση του από την ΔΗΜΑΡ προχώρησε στην δημιουργία της «Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΕΚΙΕΑ), μαζί με άλλα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.