Παρά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί μπορούσαν να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε μαζί με το μνημόνιο το οποίο καταδίκαζε τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες για τα επόμενα 100 χρόνια στην ανέχεια, ωστόσο ο νόμος παραμένει.  

Μαζί με την αποπομπή της κας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και την κατάργηση του σχετικού νόμου που έδινε το δικαίωμα- προνόμιο στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς να λαμβάνουν, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα ενοικίου.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στο εάν μπορεί, εάν έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός να αποφασίσει την κατάργηση ενός νόμου, και μάλιστα ενός νόμου που ψηφίστηκε μαζί με το μνημόνιο.

Όπως αναφέρουν στο parapolitika.gr έγκυρες πηγές, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ψηφίστηκε μαζί με το μνημόνιο, αλλά δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, γι' αυτό και μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να καταργήσει έναν νόμο. «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι με απόφασή του να χαρακτηρίσει ανενεργή τη διάταξη αυτή που αφορά στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς».

Όπως διευκρινίζει η συγκεκριμένη πηγή στο parapolitika.gr, «ο νόμος αυτός μπορεί να αλλάξει μόνο όταν θα έρθει στη Βουλή σχετική τροποποιητική διάταξη για τον συγκεκριμένο νόμο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει έναν νόμο».

Μπορεί η κυβέρνηση να οδηγείται μετά από μία παραίτηση και μία αποπομπή υπουργού σε ανασχηματισμό, αλλά φαίνεται για άλλη μια φορά ότι παρασύρεται από τις εξελίξεις και τα γεγονότα.