Δυναμικά ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα του ανασχηματισμού, μετά την απομάκρυνση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου από το κυβερνητικό σχήμα.

Μια απομάκρυνση που ήταν περιπετειώδης, αφού χρειάστηκαν τρείς ολόκληρες ώρες για να την πείσουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι πρέπει να γράψει την παραίτηση της, καθώς η ίδια θεωρούσε ότι με τις εξηγήσεις που θα έδινε το θέμα θα έληγε.

Ο ανασχηματισμός που κάποιες πληροφορίες λένε ότι μπορεί να γίνει ακόμα και αύριο θα είναι περιορισμένος, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι θα μετακινηθούν το πολύ πέντε υπουργοί.

Κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει έναν αντικαταστάτη για τη θέση της κ. Αντωνοπούλου, καθώς η αναπληρώτρια υπουργός, πέρα από το συγκεκριμένο γεγονός που της στοίχισε την υπουργική της καρέκλα, προσέφερε σημαντικό έργο στη μείωση της ανεργίας. Αντικαταστάτη πρέπει να βρει και για τον σύντροφο της κας Αντωνοπούλου, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος επικοινώνησε αργά το βράδυ με τον πρωθυπουργό και του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, γεγονός που έπραξε. 

Ο Γιάννης Μουζάλας θα αντικατασταθεί σίγουρα από τον Δημ. Βίτσα ή τον Γιάννη Μπαλάφα ή τον Νίκο Ξυδάκη, καθώς πλέον αντιμετωπίζει και πρόβλημα υπερκόπωσης και μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο.

Οι πληροφορίες λένε ότι την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση θα δει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ δεν αποκλείεται να αντικατασταθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ ο πρωθυπουργός αναζητά και τον αντικαταστάτη του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της Ράνιας Αντωνοπούλου. «Αναρωτιέμαι πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis να παραιτηθούν για τους ίδιους λόγους ευθιξίας από τα αξιώματα τα οποία φέρουν. Για ποιον λόγο, λοιπόν, δεν παραιτείστε κι εσείς, μέχρι να καθαρίσει το όνομά σας, κύριε Γεωργιάδη; Μπορείτε να απαντήσετε;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός επικρατείας και πρόσθεσε:

«Αναρωτιέμαι λοιπόν πόσες μέρες θα περάσουν μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει από αντιπρόεδρο του κόμματός του Άδωνι Γεωργιάδη, όχι μόνο για τους λόγους που έχουν να κάνουν με όσα σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis, αλλά και με κάτι παραπάνω. Για λόγους που σχετίζονται με την άθλια και απαράδεκτη συμπεριφορά του απέναντι στον πρωθυπουργό της χώρας και για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια γλώσσα την οποία προφανώς εκείνος θεωρεί απολύτως δόκιμη. Με την οποία όμως προσβάλλει όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, θα έλεγα πολύ λιγότερο την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο την ίδια την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Πόσες μέρες, λοιπόν, θα περάσουν μέχρι την αποπομπή; Πόσες μέρες θα περάσουν, αναρωτιέμαι, μέχρι να αναγνωριστεί η πολιτική ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας για όσα συνέβησαν στον χώρο του φαρμάκου από το 2000 μέχρι το 2010 και από το 2010 ως το 2015;

Αν θυμάμαι καλά, στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία ήταν από το 2004 μέχρι το 2009 και από το 2011 μέχρι το 2015. Έχει λοιπόν ευθύνη η Νέα Δημοκρατία για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείριση των τιμών του φαρμάκου αυτά τα δέκα χρόνια που βρισκόταν στην κυβέρνηση, ναι ή όχι; Αυτά είναι τα μεγάλα πολιτικά ερωτήματα!

Μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε το σθένος να έρθει εδώ να καταγγείλει τη σημερινή κυβέρνηση για ηθικό έλλειμμα, όταν κρύβατε λίστες και στικάκια στα συρτάρια των υπουργείων σας. Έχετε δάνεια 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η κα Αντωνοπούλου τις 12.000 ευρώ θα τις επιστρέψει, εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατομμύρια που πήρατε από τις τράπεζες; Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτήματα!».