Μπούµερανγκ γύρισε για την κυβέρνηση η «άθλια σκευωρία», όπως χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση Novartis, την οποία πήγαν να στήσουν στέλνοντας στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο δέκα πολιτικά στελέχη, ανάµεσα στα οποία ο πρώην πρόεδρος της Ν.∆. και πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος και τρεις «γαλάζιοι» πρώην υπουργοί.

Οπως επισηµαίνουν στην Πειραιώς, το Μαξίµου πήγε να διεµβολίσει και να διχάσει τη Ν.∆., αλλά τη βρήκε απέναντι στους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. «µπετόν αρµέ», µε τους πάντες -κεντρώους, λαϊκή ∆εξιά, «σαµαρικούς», «καραµανλικούς»να συµπαρατάσσονται πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας απέτυχε και στην προσπάθειά του να τραβήξει διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στους «καλούς και κακούς, έντιµους και κλέφτες, φτωχούς και πλούσιους, φθαρµένους και άφθαρτους», προκειµένου να µείνει ο ίδιος αλώβητος κρατώντας τη σηµαία της κάθαρσης. Μεταξύ άλλων, τον κατήγγειλαν ότι, όταν η Ν.∆. βρισκόταν στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφιζε τη µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης και συµµαχούσε -αν και κόµµα της Αριστεράςµε τους φαρµακοβιοµηχάνους.

Επίσης, ότι επί των ηµερών του Τσίπρα αυξήθηκε ο τζίρος και τα κέρδη της Νovartis, εκτοξεύτηκαν στα ύψη και οι συνταγές, ενώ η σηµερινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απολύτως για το σκάνδαλο. «Είστε ένοχοι µιας συστηµατικής απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆. στη Βουλή και επικαλέστηκε τον διακεκριµένο δικαστικό, πρώην πρόεδρο του Συµβουλίου της Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Π. Πικραµµένο «που µε τρεµάµενη φωνή στάθηκε σε αυτό εδώ το βήµα να υπερασπιστεί την αθωότητά του απέναντι στη λάσπη».  

ΣΤΡΟΦΗ

H Πειραιώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός εξαναγκάστηκε σε στροφή 180 µοιρών από τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, ότι «η Novartis είναι το µεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», διότι η σκευωρία που πήγε να στήσει, όπως τον κατηγορούν, κατέρρευσε γρήγορα.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε για πρώτη φορά από τότε που οι δέκα πολιτικοί «κρεµάστηκαν στα µανταλάκια» ότι υπάρχει το τεκµήριο της αθωότητας και αναφέρθηκε κυρίως σε πολιτικές ευθύνες. Στο στόχαστρο της Ν.∆. µπαίνει η κυβέρνηση και για τη σπουδή της να «αθωώσει» και να µην παραπέµψει στην Προκαταρκτική τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουµπλή.

Αναφορικά µε την Προκαταρκτική, όπου θα µετέχουν από πλευράς Πειραιώς οι Μ. Βορίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, ∆. Σταµάτης, Γ. Γεωργαντάς και Ν. Μηταράκης , η Ν.∆. έθεσε δύο απαράβατους όρους. Να µην κλείσει άρον-άρον τις εργασίες της, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, για να δοθεί η δυνατότητα στους κατηγορουµένους να αποδείξουν την αθωότητά τους, και, επίσης, να κληθούν οι τρεις προστατευόµενοι µάρτυρες, «µε ή χωρίς κουκούλα», για µια κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Θα υπάρξει συνέχεια και σχετικά µε τη µήνυση Σαµαρά. Οχι σε ό,τι αφορά το πολιτικό της σκέλος -ο Αλ. Τσίπρας και ο ∆. Παπαπαγγελόπουλος πιθανόν να παραπεµφθούν από µια επόµενη κυβέρνηση της Ν.∆., όπως είναι ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού-, αλλά σε ό,τι αφορά τους τρεις δικαστικούς που πήραν τις καταθέσεις. Το επόµενο βήµα είναι να ελεγχθούν.  

ΤΡΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ

Η συζήτηση της Τετάρτης θα µείνει στην Ιστορία ως η ηµέρα που ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε οριστική ταφόπλακα σε κάθε µορφή συναίνεσης. Αν έρθει µια συµφωνία για το Σκοπιανό, θα δοκιµαστεί η κυβερνητική συνοχή. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καµµένος, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία». Η αντιπολίτευση θα θέσει θέµα δεδηλωµένης. «Η Ν.∆. ερωτά τον κ. Καµµένο: Θα ρίξει την κυβέρνηση;», αναρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Μαρία Σπυράκη. Το πολιτικό κλίµα είναι τόσο ρευστό, που η Πειραιώς κρατάει πάντα ανοιχτό το ενδεχόµενο µιας ηρωικής εξόδου του Αλ. Τσίπρα.

Η Πειραιώς αναµένει τις εξελίξεις και στο δικαστικό πεδίο αναφορικά µε την εµπλοκή του υπουργού Αµυνας σε αγοραπωλησία πολεµικού εξοπλισµού στη Σαουδική Αραβία, µέσω του φερόµενου ως µεσάζοντα Βασιλείου Παπαδόπουλου, ο οποίος προσήλθε για πολύωρη κατάθεση στην Εισαγγελέα κατά της ∆ιαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Πειραιώς θυµίζουν ότι η Ν.∆. έχει εξαγγείλει ότι θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πρώτο καταστροφικό εξάµηνο του 2015, για την υπόθεση της ακύρωσης της πώλησης των βληµάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς και για τις πιθανές ευθύνες του κ. Κουρουµπλή για την παράλειψή του να εκδώσει δελτίο τιµών φαρµάκων το 2015.