«Η απάντηση, στην τουρκική προκλητικότητα, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής. Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσισε τί θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις», επισήμανε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.            

Αναφορικώς με το ζήτημα της αυξήσεως της τουρκικής προκλητικότητος στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, αλλά και στο Αιγαίο, ο ΑΝΥΕΘΑ επισήμανε ότι έτσι αναδεικνύεται η Τουρκία «σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και σε μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις», επαναλαμβάνοντας ότι «επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αλλά όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας». 

Αναφορικώς με το θέμα της διαπραγματεύσεως με την πΓΔΜ ο Δ.Βίτσας τόνισε ότι «η θέση  της ελληνικής κυβέρνησης είναι καθαρή, κρυστάλλινη και με βάση αυτή πηγαίνουμε στις διαπραγματεύσεις, στο βαθμό που μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτοί που πρέπει να βιάζονται, είναι η πλευρά των Σκοπίων και όχι η δική μας. Θέλουμε, το είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, να λυθεί το θέμα, όμως αυτός που έχει το μεγάλο πρόβλημα - γιατί θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και είναι και ένα στοιχείο ύπαρξης και σταθερότητας αυτού του κράτους - είναι το κράτος των Σκοπίων, η ΠΓΔΜ».

Και πρόσθεσε: «Στο βαθμό που θα προχωρήσει αυτό το πράγμα, θα υπάρχει λύση που θα είναι πακέτο, η οποία για να έχει τα στοιχεία της διεθνούς σύμβασης, πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Ελλήνων». Παράλληλα παρατήρησε ότι «από την πλευρά της αντιπολίτευσης γίνονται εθνικά θέματα, ζητήματα μικροπολιτικής εσωτερικής αντιπαράθεσης».