Σενάρια πρόωρων εκλογών από... ατύχημα πυροδοτεί το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς. Θεωρούν ότι το «τοξικό κλίμα» που καλλιεργεί η κυβέρνηση Τσίπρα με την υπόθεση της Novartis, η διαφαινόμενη αποτυχία στο Σκοπιανό, για το οποίο υποτίθεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα έφερνε μια λύση τόσο καλή «που δεν θα μπορούσαμε ούτε να τη φανταστούμε», όπως δήλωνε, αλλά και οι δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία αποτελούν τρεις παραμέτρους που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως βατήρας για μια «ηρωική έξοδο» του Αλέξη Τσίπρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες και καλεί σε εκλογική ετοιμότητα τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο, ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα», δήλωσε ο τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Πειραιώς.

«Με τις διαρροές και με προστατευόμενους μάρτυρες που βασίζονται σε φήμες και εικασίες, θέλουν να αφήσουν σκιές για πάνω από δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ υπουργούς, ότι μπορεί και να τα... πήραν».

Η εκτίμηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, είναι ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κρατήσει το θέμα στην επικαιρότητα όσο περισσότερο μπορεί, ελπίζοντας να πλήξει το «παλιό» πολιτικό σύστημα. Η σπίλωση αυτή όμως -εφόσον δεν βρεθούν λογαριασμοί που να δείχνουν ροή μαύρου χρήματοςδεν μπορεί να κρατήσει πέραν του εξαμήνου.

Αν δεν γίνουν εκλογές στο μεταξύ, η κυβέρνηση, αντί να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Novartis υπέρ της, όπως θα ήθελε, θα χρεωθεί μια πολιτική σκευωρία, επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς.

Περιοδείες Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, με την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το τέταρτο Μνημόνιο και τις υποχωρήσεις της στα εθνικά θέματα, ιδίως στο Σκοπιανό. Ειδικότερα για τη συμφωνία που συζητείται για το Σκοπιανό, φαίνεται ότι δεν θα συνοδεύεται από άμεση αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα θολώσει την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία παίζει το χαρτί, εντός και εκτός συνόρων, ότι «λύνει όλα τα θέματα».

Λύση για το χρέος

Διπλωματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στη Ν.Δ. θέτουν ερωτήματα κατά πόσο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα δώσουν στον κ. Τσίπρα το «δώρο» που φέρονται να είχαν υποσχεθεί εφόσον έφερε εις πέρας το «πρότζεκτ» που του ανέθεσαν για τα Βαλκάνια. Δηλαδή, αν θα του δώσουν μια λύση για το χρέος που θα συνδυαστεί με μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (είναι 3,5%) και μη εφαρμογή των νέων περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου από τις αρχές του 2019. Αν του το πρόσφεραν αυτό, στην ουσία θα του έστρωναν το χαλί να πάει σε διπλές εκλογές -εθνικές και ευρωεκλογέςτον Μάιο του 2019.

Κακά μαντάτα από τις αγορές

Αρνητικές ήταν, όμως, και οι εξελίξεις μετά την τελευταία έξοδο στις αγορές, σύμφωνα με το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σημείωσαν «βουτιές», δημιουργώντας ισχυρές ρωγμές στο βελτιωμένο προφίλ που είχαν διαμορφώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο απρόβλεπτος παράγοντας Πάνος Καμμένος

Απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. Μπορεί να δήλωσε ότι θα πάνε μαζί «μέχρι τέλους» με τον Αλ. Τσίπρα, αλλά η συνοχή της κυβέρνησης έχει υποστεί καίριο πλήγμα. Ο κ. Καμμένος θα δυσκολευτεί να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά σε μια συμφωνία για το Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία, θεωρούν στην Πειραιώς. Η Ν.Δ. κρατάει πάνω στο τραπέζι το όπλο της πρότασης μομφής. Ο υπουργός Αμυνας θα δυσκολευτεί τη μία ημέρα να μην ψηφίσει τη συμφωνία για σύνθετη ονομασία και την άλλη να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που την έφερε. Μια «κυβίστηση» για εθνικό θέμα δύσκολα θα μπορούσε να τη δικαιολογήσει απέναντι στην εκλογική βάση των «υπερπατριωτών» ΑΝ.ΕΛ. «Ολα μπορείς να τα περιμένεις από μια κυβέρνηση που παραπαίει», τονίζει πάντως πηγή της Πειραιώς.