Με ακρότητες, ένταση, εμμονές, απειλές, προειδοποιήσεις, αλλά και συγγνώμες και συναισθηματική φόρτιση, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Η μαραθώνια, όπως προβλέπεται, συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψηφοφορία μέσω των δέκα καλπών που οριστικά αποφασίστηκε σήμερα, μετά την πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων, απορρίπτοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατία για μία κάλπη. Στη συζήτηση μέχρι στιγμής έχουν ξεχωρίσει εκτός από την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, η συγγνώμη του Γιάννη Στουρνάρα και η έντονα φορτισμένη ομιλία του Παναγιώτη Πικραμμένου.

 
Αδύναμα επιχειρήματα

Τόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όσο και οι εισηγητές των δύο κομμάτων της πλειοψηφίας δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ αδύναμοι εμφανίστηκαν και στην προσπάθεια να επιχειρηματολογήσουν και για το κατηγορητήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Παπαγγελόπουλος, που στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε μόνο στον Αντώνη Σαμαρά και στη μήνυση που κατέθεσε κατά του πρωθυπουργού και εισαγγελικών λειτουργών, με πολλές προειδοποιήσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό σχετικά με την υπερασπιστική γραμμή που επέλεξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση στη Βουλή αφορά τη σύσταση ή μη προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νovartis, ωστόσο κυρίως γίνονται αναφορές σε άλλα θέματα της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Κίνηση αιφνιδιασμού από τους γαλάζιους εμπλεκόμενους στην Novartis(;)

Ένταση

Η ένταση δεν έλειψε από τις πρώτες τοποθετήσεις των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με τον κ. Δένδια να ανοίγει το θέμα τόσο της διαδικασίας, όσο και της εξαίρεσης από την σημερινή ψηφοφορία, του αναφερόμενου στην δικογραφία υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Την σκυτάλη πήρε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος με την νομική του εμπειρία αποδόμησε την πρόταση της πλειοψηφίας για την σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, καταλήγοντας ότι σύμφωνα με την διατύπωση της πρότασης, «η Επιτροπή θα διερευνήσει, όχι το σκάνδαλο, αλλά τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει η Βουλή, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα», ενώ εκτίμησε ότι είναι άσκοπο να υπάρχουν δέκα κάλπες.

Διαβάστε επίσης: Ειρωνείες Πολάκη κατά Πικραμμένου - Έξαλλοι Κικίλιας και Κουμουτσάκος


Η συγνώμη του Στουρνάρα στη σύζυγό του

«Ήρθα σήμερα εδώ για να υπερασπιστώ την σύζυγό μου, από την οποία ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία και τον διασυρμό που υφίσταται εξαιτίας μου». Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γιάννης Στουρνάρας που απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του σε μία προσπάθεια να πληγεί το κύρος του και να καμφθεί το φρόνημά του, αλλά και να πληγεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίστηκε την εταιρία της συζύγου του, μέσω της οποίας υποτίθεται έδινε χρήματα η Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για υποδειγματική εταιρία, που δεν είχε την παραμικρή προνομιακή σχέση με τον φαρμακευτικό κολοσσό. Αναφερόμενος στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είπε ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο, παρά μόνο εκτιμήσεις.

Όσον αφορά δε στη φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε ότι μειώθηκε επί των ημερών του, όπως μειώθηκε και το μερίδιο της Novartis. “Οι μαρτυρίες των αγνώστων στοιχείων μαρτύρων είναι ψευδείς, οι αποφάσεις για τις οποίες μιλούν απλά δεν υπάρχουν”, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Συναισθηματικά φορτισμένος ο Πικραμμένος

Έντονα φορτισμένος ο Παναγιώτης Πικραμμένος έκανε λόγο για «ψεύδη και μυθιστορηματικές συκοφαντίες». Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος επί της πρωθυπουργίας του ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στη Novartis, ούτε σε άλλη φαρμακευτική εταιρία, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνησή του δεν ασχολήθηκε καν με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος φέρεται από τη δικογραφία να χρηματίστηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ, περιέγραψε τα συναισθήματα της οργής και της αγανάκτησης μόλις είδε το όνομά του να αναφέρεται στην υπόθεση, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «εύχομαι να γίνει η Προανακριτική για να παραδοθώ και πάλι άσπιλος στην ελληνική κοινωνία» και ευχαρίστησε την οικογένειά του που τον στήριξε και «δεν έχει πιστέψει τίποτα από όσα ακούγονται εις βάρος του».