Τη νομιμότητα των διαδικασιών τόσο από την πλευρά της δικαιοσύνης όσο και από την πλευρά της πολιτικής υπερασπίστηκε ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο εισηγητής της πρότασης για την Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis κ. Νίκος Παρασκευόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η υπόθεση αυτή είναι σκάνδαλο γιατί υπάρχει διαφθορά στο θέμα του φαρμάκου και γνωρίζουμε την εκτίναξη της δημόσιας δαπάνης, αυτό είναι δεδομένο».

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπερασπίστηκε την όλη διαδικασία λέγοντας ότι όλα έγιναν νόμιμα και με βάση τους δικονομικούς κανόνες. «Αμελλητί η δικογραφία έφτασε στη Βουλή, όπως έπρεπε να γίνει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος επικαλέστηκε το σύνταγμα για να σημειώσει ότι μόνο η Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα έχει αρμοδιότητα για να εξετάσει τις ευθύνες τους εάν προκύψουν ποινικές ευθύνες, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα των συνταγματικών ρυθμίσεων που διασφαλίζουν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων. «Συνηγορούμε στην αναθεώρηση των διατάξεων αυτών» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος με ειδική αναφορά του στο θέμα του Νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών.  

«Γραφική η μήνυση κατά του πρωθυπουργού»

Απαντώντας στα θέματα της διαδικασίας που θίγουν οι εμπλεκόμενοι, όπως οι διαρροές πως την κυβέρνηση, ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε γενικά λέγοντας ότι «ήταν γενικά γνωστά θέματα». Για την αντίδραση δε των εμπλεκομένων υπογράμμισε πως «είναι φυσικό να αντιδρούν οι εμπλεκόμενοι», κατήγγειλε όμως ως γραφικότητα πρώην πρωθυπουργός να μηνύει τον πρωθυπουργό. «Αυτό που ξεπερνάει και τη γραφικότητα» συμπλήρωσε, «είναι η μήνυση κατά εισαγγελικού λειτουργού».  

Ο κ. Παρασκευόπουλος κατέληξε: «Σήμερα φέρνουμε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και εξετάζουμε τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί. Η διακυβέρνηση του τόπου δεν ρυθμίζεται από τη δικαιοσύνη αλλά από τον λαό με τις εκλογές. Το σύνταγμα θα παραμείνει το μόνο εργαλείο μας».