Δηλητηριασμένο εξακολουθεί να είναι το πολιτικό σκηνικό από τη Novartis και όπως όλα δείχνουν η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφωθεί με φόντο πια τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας, που κατάφερε να βγάλει από το κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας το φιάσκο του Σκοπιανού, βρήκε στο σκάνδαλο Novartis το απόλυτο διακύβευμα για τις επόμενες εκλογές.

Όπως υπολογίζουν στο Μαξίμου, η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές στον απόηχο του σκανδάλου Νοvartis, με το οποίο όχι μόνο στοχοποιούνται πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά δημιουργεί και την εικόνα της μάχης μεταξύ κυβέρνησης και αμαρτωλού παρελθόντος της πολιτικής και των παθογενειών του πολιτικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή κάνει σαφώς πιο εύκολη την πορεία της κυβέρνησης για τις εκλογές, αφού η πολιτική αντιπαράθεση δεν θα εστιάσει στα μνημόνια που υπέγραψαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ούτε στην υψηλή φορολογία, ούτε στα σκληρά μέτρα που επέβαλε, αλλά στη σύγκρουση του νέου με του παλιού, της κάθαρσης και της παρακμής, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποκτά με τη Novartis αποκτά και πάλι το χαμένο της «αριστερό άλλοθι».

Οι μεθοδεύσεις τις κυβέρνησης ωστόσο ενισχύουν τα σενάρια εκλογολογίας και ήδη εκτιμούν πολλοί ότι με τις κινήσεις της επιχειρεί το ρήγμα και τον διχασμό στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προκειμένου να το αποδυναμώσει.

Ήδη σε επικοινωνιακό επίπεδο το Μαξίμου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και από χθες έχει θέσει επί ποδός και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο που έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να καταφέρει ισχυρό ράγισμα στην εικόνα της κομματικής συνοχής της Νέας Δημοκρατίας. 

Τη σκυτάλη πήρε μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως ακόμη το «καλό χαρτί» της αριστερής κυβέρνησης, που εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει πόντους έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός από χθες έχει δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση στην πολιτική κόντρα στρέφοντας τα βέλη του επί προσωπικού απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση. Την ίδια στιγμή η στοχοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη, μετά και τη διαγραφή Αντώναρου, βάζει στο κάδρο την αντιπαράθεση και τις επιπτώσεις που έχει η υπόθεση Novartis στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του φιλοκυβερνητικού Τύπου να απομονώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να τον εμφανίσουν απέναντι στο σαμαρικό και καραμανλικό μπλοκ δημιουργεί την εικόνα ρήξης και εσωστρέφειας στο κόμμα που προαλείφεται για την εξουσία.

«Ψηλώνοντας» τον Άδωνι Γεωργιάδη εναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και χρεώνοντας στον πρώτο παρέμβαση που οδήγησε στην καρατόμηση του 2ου καραμανλικού στελέχους της ΝΔ (θυμίζουμε την περίπτωση Παπακώστα) η κυβέρνηση «πατάει» σε ένα απόλυτα επικοινωνιακό ερώτημα: «Ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;». Ερώτημα που επανέλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι την ίδια στιγμή που το Μαξίμου εξυφαίνει σχέδιο διχασμού και ρήξης στη ΝΔ, η Πειραιώς εμφανίζεται συσπειρωμένη, με πολλά καραμανλικά στελέχη αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη διαγραφή Αντώναρου να στηρίζουν την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μιλούν για την ανάγκη για ένα αρραγές μέτωπο.