Οι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis δημιούργησαν αναμφίβολα αρκετά εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ τα οποία φυσικά έχουν την αναφορά τους στο παρελθόν όπως άλλωστε οι περισσότερες φωτιές που ενίοτε ανάβουν στην κεντροδεξιά παράταξη.

Κάπως έτσι, λογικό ήταν να μην περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας η δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τον Κώστα Καραμανλή κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου του πρώτου την περασμένη Παρασκευή. «Τι είναι ο Καραμανλής, κανά παιδάκι που δεν ήξερε τι συνέβαινε» αναρωτήθηκε αιχμηρώς ο επίτροπος ενώ την ίδια ώρα ο προκάτοχος του στο υπουργείο Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης συναντιόταν με τον πρώην πρωθυπουργό. Τα αποκάλυψε με … μικρή καθυστέρηση σήμερα και μάλιστα είπε ευθέως ότι συζήτησαν με τον Καραμανλή για τα όσα είχαν συμβεί τότε με τις φαρμακευτικές.

Οι κατοικοεδρεύοντες στο γεωγραφικό όριο της πρωτευούσης, άλλως πως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, θυμούνται εκείνα τα χρόνια (2004-2009) ότι ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης συμμετείχε σε όλες τις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου , ο διάδοχος του το 2006 Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε αποκλειστεί από αυτές.

Το δε όνομα του δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των υπουργών της μίνι - κυβερνητικής επιτροπής η οποία συνεδρίαζε κάθε Τρίτη (σσ. κυρίως) στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Αβραμόπουλος παραπονούνταν διαρκώς για τον αποκλεισμό του και με το δίκιο του άλλωστε - τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό - αφού ως υπουργός Τουρισμού το 2004-2006 είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην τεράστια κεφαλοποίηση των ωφελημάτων που είχαν προκύψει για τη χώρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Καραμανλής όμως έβλεπε ….αρκετά πίσω. Τότε που ο σημερινός κοινοτικός αξιωματούχος, ως επιτυχημένος και υπερκομματικός δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο1994-2002, όχι μόνον δεν στήριξε την ΝΔ στις Ευρωεκλογές του 1999 και τις εθνικές κάλπες του 2000, τις οποίες η παράταξη έχασε για μια «χούφτα ψήφους», αλλά έφτιαξε κόμμα, το Κέντρο Ελευθέρων Πολιτών, στην προσπάθεια του να διεμβολίσει τη ΝΔ στο κοινωνικό κέντρο όπου ήδη επεκτείνονταν τότε ο Καραμανλής. Το ΚΕΠ δεν συμμετείχε σε καμία εκλογική διαδικασία. Άνοιξε το 2001 με δημοσκοπικά ποσοστά 22%-24% και παρουσιάστηκε από τον Αβραμόπουλο στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στην εκλογική έδρα – αφετηρία του Κ. Καραμανλή. Έβαλε «λουκέτο» ένα χρόνο αργότερα και ο Αβραμόπουλος ζήτησε και πέτυχε την επανένταξη του στη Νέα Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι ο Καραμανλής ουδέποτε του συγχώρησε την αδιάφορη στάση που επέδειξε το 2000, ωστόσο δεν μπορούσε να παρακάμψει τη δημοφιλία και την αποτελεσματικότητα του στελέχους του.

Αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης το 2009, ο Αβραμόπουλος υπέβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ και τότε λεγόταν ότι ο Καραμανλής χάλασε τις σχέσεις του με τον Σαμαρά επειδή ο τελευταίος συνεργάστηκε με μαζί με τον Αβραμόπουλο ενώ είχε δεσμευθεί πως θα το πήγαινε μόνος του μέχρι τέλους.

Η ένταση αυτή έχει μεγάλο εστιακό βάθος και το ρήγμα είναι ενεργό από το παρελθόν… Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ακόμη οι τίτλοι τέλους δεν έχουν πέσει.