Στην πρώτη φάση, µε τη δικογραφία της Novartis στοχοποιήθηκαν κεντρικά πρόσωπα από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς, αλλά και ο σηµερινός, ιδιαίτερα µαχητικός και αιχµηρά αντιπολιτευτικός αντιπρόεδρος του κόµµατος, Αδ. Γεωργιάδης.

Επίσης, το ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, σηµερινός επίτροπος στην Κοµισιόν, ∆. Αβραµόπουλος, αλλά και ο προερχόµενος από τον κύκλο των τραπεζιτών της εποχής Σηµίτη, στη συνέχεια υπουργός Οικονοµικών στην κυβέρνηση Σαµαρά και σηµερινός κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Ακόµη, ο έχων διακριτές σχέσεις µε τη Ν.∆. και συγκεκριµένα µε την οικογένεια Μητσοτάκη, πρώην ανώτατος δικαστικός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραµµένος.

Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα «στοχοποιήθηκαν» ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος και συγκυβερνήτης του Αντ. Σαµαρά στη διακυβέρνηση εντός Μνηµονίων, Ευ. Βενιζέλος, και το ηγετικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς Α. Λοβέρδος, που, όπως και ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά της Ν.∆., διατηρεί απολύτως µάχιµο και αιχµηρό προφίλ στην κριτική του κατά της κυβέρνησης.

Αυτό που σηµειώνουν έµπειροι πολιτικοί παρατηρητές σχετικά είναι ότι τα στελέχη αυτά, που θα ήταν κρίσιµα πρόσωπα από την πλευρά της Ν.∆. και της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης ιδιαίτερα σε µια προεκλογική περίοδο, υπό την πίεση των εξελίξεων αποδιοργανώνονται και, σε κάθε περίπτωση και εάν υπάρξουν εκλογές τους προσεχείς µήνες, δεν θα κατορθώσουν να έχουν την ίδια παρέµβαση.

Κρίσιµο πρόσωπο και εµβληµατικό, λόγω των όσων συνέβησαν και καθόρισαν την τύχη και τη συγκρότηση της χώρας εντός της ζώνης του ευρώ, αποτελεί ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σηµίτης για πολλούς η «ιερή αγελάδα» του εκσυγχρονισµού και του εξευρωπαϊσµού της χώρας. Σύµφωνα µε αξιόπιστες πληροφορίες, θα συµπληρώσει το «παζλ» των ανωτέρω πολιτικών προσωπικοτήτων και θα αποτελέσει, το αµέσως επόµενο διάστηµα, τον τρίτο πρωθυπουργό που θα στοχοποιηθεί µέσα από υποθέσεις διαφθοράς.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι ηγεσίες τόσο της Ν.∆. όσο και της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης βρίσκονται σε µια φυσική θέση αµηχανίας απέναντι στις εξελίξεις, αφού, από τη µία, θα πρέπει για λόγους αρχής να αποφύγουν την πλήρη ταύτιση των κοµµάτων τους µε τα εµπλεκόµενα πρόσωπα σε µια δικαστική υπόθεση διαφθοράς -όσο έωλο και να θεωρούν το κατηγορητήριο-, ενώ, από την άλλη, οι όποιες «αποστάσεις ασφαλείας» θα δηµιουργήσουν καχυποψία, εσωτερικές πικρίες, ανταγωνισµούς και εµπλοκές.

Στη βάση του σκεπτικού αυτού, ήδη από την κατάθεση της δικογραφίας της Novartis στο Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση οι ΑΝ.ΕΛ. επιχειρούν να µεταφέρουν στην αντιπολίτευση και στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας και της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης τη βαθιά κρίση απορρύθµισης που χαρακτήριζε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Το κυριότερο και το πλέον κρίσιµο: η υπόθεση της Novartis, σύµφωνα µε απολύτως ελεγµένες πληροφορίες των «Π», είναι µόνον η αρχή. Θα ακολουθήσουν µε ασφυκτικό χρονοδιάγραµµα τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Η πρώτη κατά σειρά θα αφορά τον πρώην υπουργό Αµυνας και προηγουµένως Οικονοµίας, επί κυβερνήσεων Σηµίτη, Γ. Παπαντωνίου. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα αφορά την κατηγορία «ξεπλύµατος» µαύρου χρήµατος, που δεν υπόκειται σε παραγραφή και θα συσχετίζεται µε την αγορά στρατιωτικού υλικού. Παρά το γεγονός ότι σχετικά έχει αθωωθεί από τα γαλλικά δικαστήρια, η αναψηλάφηση θα βασιστεί σε νέα στοιχεία, που προέκυψαν από συνεργασία µε τις ελβετικές Αρχές και δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να «υπενθυµίσει» στην κοινή γνώµη την τεράστια ζηµία για τα δηµόσια οικονοµικά που υπήρξε εξαιτίας της εκτεταµένης διαφθοράς στους τοµείς της Αµυνας και της Υγείας από τον «παλαιοκοµµατισµό», µε αποτέλεσµα τελικά τη χρεοκοπία.Εξάλλου, ο κ. Παπαντωνίου θα είναι, στην προκειµένη περίπτωση, ο δεύτερος υπουργός Αµυνας του ΠΑΣΟΚ, µέλος των κυβερνήσεων Σηµίτη, που θα ελέγχεται για διαφθορά, µε τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο να παραµένει στη φυλακή καταδικασµένος για µίζες από τα όπλα.

Σχεδόν ταυτόχρονα, οι «σκιές» θα ακουµπήσουν, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σηµίτη, που θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που θα εµπλακεί σε υποθέσεις οικονοµικής διαφθοράς, άσχετα µε το πόσο ευσταθεί το κατηγορητήριο ή όχι. Κάποιες πηγές µάλιστα σηµειώνουν ότι η εµπλοκή του Κ. Σηµίτη θα συσχετισθεί και µε τον αδελφό του, καθηγητή Σπ. Σηµίτη, µόνιµο κάτοικο Γερµανίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που τυχόν θα υπάρξουν ή την προβλεπόµενη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018