Μετά το μπαρούτι στην πολιτική σκηνή μέσω των εμπρηστικών δηλώσεων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για το σκάνδαλο, όπως έσπευσαν να το ονομάσουν, Novartis η κυβέρνηση διαπιστώνοντας την ένδεια στοιχείων αλλά και αποδείξεων ικανών να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες αλλάζει στρατηγική.

Είναι προφανές ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει η υπόθεση την θεσμική οδό και να προτείνει την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είναι μια επιλογή ανάγκης που θα οδηγήσει την υπόθεση στο να επιστρέψει στην Δικαιοσύνη. 

Η κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους, αφήνει στην άκρη αιχμηρές δηλώσεις και κορώνες και επιχειρεί μέσω της Προανακριτικής να βρει διέξοδο.  

Την ίδια ώρα η ανάγκη να μείνει στην επικαιρότητα ένα σκάνδαλο με όλα τα Χολιγουντιανά στοιχεία μιας κινηματογραφικής υπερπαραγωγής που κεντρίζει το ενδιαφέρον, αλλά παράλληλα θολώνει και την εικόνα πολιτικών αντιπάλων ετοιμάζει σόου στη Βουλή με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Φυσικά, όσοι απομείνουν προστατευόμενοι αφού ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν όχι μόνο τα ονόματά τους, αλλά και οι φωτογραφίες τους.

Οι «προστατευόμενοι» που τελικά δεν προστατεύτηκαν από την ίδια την Δικαιοσύνη, αφού πάνω στην βιασύνη της η Εισαγγελέας Διαφθοράς έστειλε στην δικογραφία και στοιχεία με το όνομα της προστατευόμενης μάρτυρος. Οι σπασμωδικοί χειρισμοί ωστόσο της Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακυρώνουν τις όποιες επιδιώξεις του Μαξίμου να αναχθεί σε μέγα πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Νovartis, γι’ αυτό και η διαλεύκανση της υπόθεσης μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και προτάσσεται ο επικοινωνιακός χειρισμός της.

Για το λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Βούτσης αποκάλυψε ότι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν στην Βουλή. Είναι φυσικά μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα Κοινοβουλευτικά δεδομένα και πέρα από το ενδιαφέρον που προκαλεί το θέμα, ως προς τον τρόπο που θα γίνει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, υπάρχει και ο φόβος ενός ακόμη… φιάσκου για την διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης.