«Πειρατική» είναι η συμπεριφορά των πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού που βρίσκονται στο τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στον στόχο «Σουπιά», εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα όχι μόνο ανέκοψαν την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» της κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS, αλλά έδιωξαν και άλλα πλοία από την περιοχή.

Το πρωί της Κυριακής, τα τουρκικά πολεμικά, ανάγκασαν το ρωσικό Ro-Ro πλοίο «Sparta» που απέπλευσε από το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας με προορισμό την Ρωσία, να αλλάξει πορεία και να κινηθεί περίπου 20 ναυτικά μίλια νοτιότερα της κανονικής πορείας κατά μήκος των νότιων ακτών της Κύπρου.

Το μεσημέρι, εξανάγκασαν σε αλλαγή πλεύσης και το υπό σημαία νήσων Κομόρος φορτηγό πλοίο «Atlas Sema» που κατευθύνεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, να αλλάξει πορεία και να κινηθεί νοτιότερα κατά 10 ν.μιλια όταν πλησίασε την περιοχή του στόχου «Σουπιά».

Ακινητοποιημένο στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του την Παρασκευή από σκάφη του τουρκικού Ναυτικού. Το πλωτό γεωτρύπανο, βρέθηκε μπροστά σε ένα «φράγμα», το οποίο έχουν δημιουργήσει στα όρια ανάμεσα στα οικόπεδα «2» και «3» μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες και δύο υποβρύχια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πλέουν και άλλα τουρκικά πολεμικά.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Κπύριος υπουργός Εξωτεικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι το τουρκικό Ναυτικό κάλεσε τον κυβερνήτη του «Saipem 12000» να αλλάξει πορεία, γιατί στην περιοχή διεξάγονταν ναυτικές ασκήσεις. Μάλιστα παρεμπόδιζαν τον πλου αναγκάζοντας το γεωτρύπανο να προβεί σε ελιγμούς. Ο κυβερνήτης του αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και στη συνέχεια να το ακινητοποιήσει, 70 χιλιόμετρα από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, αφού έλαβε οδηγίες από τη Ρώμη να σταματήσει προσωρινά την πορεία του.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου επιτελάρχη Χουλουσί Ακάρ στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Διοίκησης Νότιας Θαλάσσιας περιοχής του Τουρκικού Ναυτικού στη Σμύρνη, περί δυνατότητας της Αγκυρας να διεξαγάγει παράλληλες επιχειρήσεις στη Συρία και το Αιγαίο.

Η Τουρκία έχει, επίσης, δεσμεύσει μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου περιοχές για ασκήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν και πραγματικά πυρά εντός του οικοπέδου 3.

Το οικόπεδο 3 συνεκμεταλλεύεται η κοινοπραξία ENI/KOGAS (κοινοπραξία Ιταλίας και Νότιας Κορέας) και για το λόγο αυτό η Λευκωσία βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Ρώμη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός κινήσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η Ιταλία θα δώσει λύση και η ΕΝΙ φαίνεται να επιδεικνύει αποφασιστικότητα για να προχωρήσει στην εκτέλεση των συμβολαίων της. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το «Saipem 12000» θα προχωρήσει προς το στόχο του. 

Απειλές από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν δραστηριότητες στο τρίτο οικόπεδο στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Και η ανακοίνωση της Άγκυρας συνεχίζει ως εξής: «Η Τουρκία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του τουρκοκυπριακού λαού για το θέμα αυτό και υποστηρίζει τη δήλωση που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 2018 από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο της υποστήριξης μας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η μόνη ευθύνη για κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια ανήκει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, αντί να προσπαθήσει για δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση στην Κύπρο, εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, συνεχίζοντας τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες».

Η πρωτοφανής ανακοίνωση της Άγκυρας καταλήγει με την εξής προειδοποίηση προς τις ξένες εταιρείες: «Χρησιμοποιούμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε με έμφαση την προσδοκία μας ότι οι εταιρείες , δεν θα υποστηρίξουν, μέσω της συνεργασίας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα των υδρογονανθράκων, αυτή τη μη θετική ελληνοκυπριακή συμπεριφορά που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στη διευθέτηση το Κυπριακό».

Και ενδιαφέρον του Ισραήλ

Στο μεταξύ, για περίπου τέσσερεις ώρες από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, ισραηλινό αεροπλάνο Gulfstream 650 που σύμφωνα με πληροφορίες φέρει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, πετούσε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, σε πολύ μεγάλο ύψος -της τάξης των 43.000 ποδών-, σε περιοχές δυτικότερα αυτής που βρίσκονται τα τουρκικά πολεμικά πλοία.