Για διγλωσσία της κυβέρνησης που έχει υπονομεύσει σημαντικά τόσο τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας όσο και τα εθνικά συμφέροντα κάνει λόγο ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Καρανικόλας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στο Καρφί» και στον Χρήστο Δρούζια, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στην ερώτηση αν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο στις αγορές, ο κ. Καρανικόλας κάνει λόγο «για ένα νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα, που δεν τον πιστεύει πλέον ούτε ο θυρωρός του Μεγάρου Μαξίμου».

Ολόκληρη η συνέντευξη του αν. εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Στο Καρφί και στον Χρήστο Δρούζια

Πώς βλέπετε τα πρώτα βήματα του Κινήματος Αλλαγής;

Επιστρέψαμε, κ. Δρούζια. Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι ξανά παρούσα και με τον λόγο της ξανά πρωτοπορεί. Βέβαια, αυτό δεν ήταν αυτονόητο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Χρειάστηκε πολύς κόπος, επιμονή και υπομονή από όλους για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Καθοριστικής σημασίας σε αυτή την επιτυχία, βέβαια, ήταν οι πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά, οι οποίες και δικαιώθηκαν θέτοντας τρεις στόχους: την ενότητα, τη διεύρυνση και την ανανέωση της παράταξης.

Η συγκλονιστική και πέραν πάσης προσδοκίας συμμετοχή 212.000 ανθρώπων-συνιδρυτών του νέου φορέα έστειλε ένα ηχηρό και πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης απέναντι στον κατήφορο της παραπαίουσας κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου αλλά και απέναντι στον κίνδυνο παλινόρθωσης της δεξιάς παράταξης που χρεοκόπησε ανεύθυνα τη χώρα. Αυτό βέβαια ήταν το πρώτο βήμα. Ακολουθεί στις 16 Μαρτίου το συνέδριο του νέου φορέα, ένα συνέδριο αναγέννησης, ένα συνέδριο σταθμός για ένα ισχυρό ρεύμα πλειοψηφίας, ένα συνέδριο που αφορά όλους τους προοδευτικούς πολίτες με βασικό στόχο να διατυπώσουμε τη συγκεκριμένη, σύγχρονη και ταυτόχρονα προοδευτική και λαϊκή προγραμματική πρόταση, που θα δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική στους πολίτες.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, σας προβληματίζουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό μας. Διχασμένη είναι η συγκυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία. Όχι εμείς.

Στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει μία και ενιαία στάση, η ομόφωνη δηλαδή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου που τονίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης αλλά όχι με όποιο τίμημα. Τασσόμαστε υπέρ μιας λύσης που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα δίνει ταυτόχρονα οριστικό τέλος στις προθέσεις της γειτονικής χώρας για πλαστογράφηση της Ιστορίας και οικειοποίηση της εθνικής, ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδος.

Ωστόσο ο χειρισμός και η διγλωσσία της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου έχει υπονομεύσει σημαντικά τόσο τη διαπραγματευτική ισχύ της Χώρας όσο και τα εθνικά συμφέροντα. Η χώρα, μετά το δημοψήφισμα του 2015, δεν αντέχει ξανά έναν εθνικό διχασμό ανάμεσα αυτή τη φορά σε «Μακεδονομάχους» και «Μακεδονοπροδότες». Και μία βαθιά διχασμένη κυβέρνηση στο εσωτερικό της, δεν μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό ούτε σε αυτό το εθνικά ευαίσθητο θέμα.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τον Αύγουστο του 2018 θα πετύχει καθαρή έξοδο στις αγορές. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της και αν όχι, γιατί;

Αυτό είναι το νέο παραμύθι του κ. Τσίπρα ολοκληρώνοντας την τριλογία του. Νομίζει ότι πάλι θα εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Τα ψέματά του όμως τελειώσανε. Δεν τον πιστεύει πλέον ούτε ο θυρωρός του Μεγάρου Μαξίμου! Το 2015 πούλησε στους πολίτες το παραμύθι του σκισίματος του μνημονίου, το 2016 το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τώρα τη δήθεν καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 απλώς τελειώνει η χρηματοδότηση, δηλαδή τα λεφτά. Τα σκληρά μέτρα όμως και η επιτροπεία παραμένουν αφού οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ήδη προνομοθετήσει μέτρα λιτότητας για τα επόμενα πολλά χρόνια, μεταξύ των οποίων η μείωση του αφορολόγητου, οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις μαζί με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και τα δυσβάστακτα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Ψέματα, ψέματα, ψέματα παντού… για να παραμείνουν στην εξουσία!

Ποια είναι η γνώμη σας για την περίοδο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ; Σας ρωτάω γιατί το 2015 είχατε ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αποκαλώντας το «συνιστώσα της ΝΔ». Έχετε και σήμερα την ίδια άποψη;

Το 2009 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου ανέλαβε μία ιστορική ευθύνη: Να αποτρέψει με κάθε τρόπο την εθνική τραγωδία, εξαιτίας της επερχόμενης άτακτης και βίαιης χρεοκοπίας της χώρας που κληροδότησε ο κρυπτόμενος κ. Καραμανλής, ο οποίος δραπέτευσε το 2009 από τις εγκληματικές του ευθύνες. Και τα κατάφερε. Το 2012, εξαιτίας της ιστορικής αναγκαιότητας της περιόδου εκείνης, το ΠΑΣΟΚ προέταξε, και ορθά, το εθνικό συμφέρον και συνέδραμε στην εθνική προσπάθεια βάζοντας πολλές φορές ωστόσο κόκκινες γραμμές απέναντι στη ΝΔ.

Επειδή όμως δεν είμαι από αυτούς που θα κρυφτούν πίσω από λέξεις ή δεν θα αναγνωρίσουν το όποιο λάθος τους, θα σας πω με ειλικρίνεια ότι πρώτος εγώ έκανα, πολύ πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου, την αυτοκριτική μου για τη συγκεκριμένη ατυχή δήλωσή μου θεωρώντας την εσφαλμένη και υπερβολική. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν αφού έχουμε αφήσει οριστικά πίσω ό,τι μας πλήγωσε, ό,τι μας διαίρεσε και πλέον προχωράμε ενωμένοι υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά στην ανασύνταξη της παράταξης. Και να είστε βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε γιατί δύναμή μας είναι η αλήθεια των αξιών μας.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε υποψήφιος βουλευτής και σε ποια εκλογική περιφέρεια;

Αυτή τη στιγμή δίνω όλες μου τις δυνάμεις και την προσοχή για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, η οποία με τίμησε αναθέτοντάς μου τα καθήκοντα του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Ως απλός, λοιπόν, στρατιώτης και με μοναδικό μέτρο των φιλοδοξιών μου να είμαι χρήσιμος στη χώρα μου και την παράταξή μου, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της προέδρου και της παράταξης για να παλέψω με το ίδιο σθένος, όπου και αν κληθώ, για τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη.