Ακόμη και την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να έρθει στη Βουλή η πρόταση της συμπολίτευσης για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η διαδικασία επιτρέπει «υπό προϋποθέσεις» τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας ακόμη εντός και της επόμενης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να δεσμεύεται χρονικά για κάτι τέτοιο.

Σύφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει να οριστεί ψηφοφορία εντός 15 ημερών από την κατάθεση της πρότασης και για την έκριση και τη συγκρότηση της Προανακριτικής απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι. Σύμφωνα με το άρθρο 155 παρ.3 του Κανονισμού της Βουλής, αν δεν κατατεθεί μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί από τουλάχιστον 30 βουλευτές εντός (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης.

Εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, σύμφωνα με το εδάφιο (β) του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός 15 ημερών από την παρέλευση της προθεσμία, την πρόταση άσκησης δίωξης. Επομένως το κρίσιμο ζήτημα, για το πότε θα γίνει η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, έγκειται στο πότε θα κατατεθεί η πρόταση για άσκηση δίωξης και αν θα περιλαμβάνει ή όχι την πρόταση για ανάθεση στο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά στην Ελλάδα η διερεύνηση της υπόθεσης. «Είναι πολύ καλό που τρέχει γρήγορα η υπόθεση» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ανέφερε ακόμη ότι οι αργοί ρυθμοί των προηγούμενων ετών είχε ως αποτέλεσμα να παραγράφονται ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα. «Ας ανοίξουν τα δικά τους τα κιτάπια για να δουν τις υποθέσεις που θάφτηκαν» είπε ο κ. Βούτσης.