Στα χέρια των μελών της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας του Κινήματος Αλλαγής βρίσκεται η εγκύκλιος, η οποία κωδικοποιεί τους κανόνες που θα ισχύσουν για τη συμμετοχή των μελών του Κινήματος Αλλαγής στην ψηφοφορία, ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16 - 18 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στην αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου και θα αφορά την εκλογή 2000 αντιπροσώπων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής τον Νοεμβρίου του 2017 ή εγγραφούν ηλεκτρονικά μέχρι την 22α Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι σύνεδροι θα υπερβούν τις 5000 (διορισμένοι, αριστίνδην πρώην βουλευτές, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και σύνεδροι που θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στα «Εκλογικά Κέντρα» του Εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο, που θα ανακοινωθεί από τον «Υπεύθυνο πόλης του Εξωτερικού» του «Δικτύου Εμπιστοσύνης» και θα αναρτηθεί στην «Ιστοσελίδα» του Κινήματος Αλλαγής. 

Δικαίωμα ψήφου στην ψηφοφορία, έχουν όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής κατά τη διαδικασία εκλογής επικεφαλής τον Νοεμβρίου του 2017 ή εγγραφούν ηλεκτρονικά μέχρι την 22α Φεβρουαρίου.

Τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής ψηφίζουν στον Καλλικρατικό Δήμο που ενεργοποιούνται ως μέλη, εφόσον το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων του μητρώου.

Στην περίπτωση, που δεν έχουν δηλώσει τον Δήμο που ενεργοποιούνται ως μέλη, θα ψηφίσουν στον ίδιο Δήμο που είχαν ψηφίσει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017.

Για την διευκόλυνση των μελών, εκτός από το δήμο, θα καλούνται να συμπληρώσουν και το «εκλογικό κέντρο» που επιθυμούν να ψηφίσουν.

Προθεσμία για την υποβολή υποψηφιότητας

Σε ό,τι αφορά στην προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Κόστος συμμετοχής

Για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου:

α) τα μέλη που εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου 2017 και είχαν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν ως μέλη στην ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα καταβάλουν ένα (1) ευρώ, κατά τη συμμετοχή τους στη ψηφοφορία της 4ης Μαρτίου 2018 και

β)τα νέα μέλη που θα εγγραφούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ης Φεβρουαρίου 2018 θα καταβάλουν υποχρεωτικά ένα  ευρώ για την ηλεκτρονική εγγραφή τους και ένα ευρώ κατά τη συμμετοχή τους στη ψηφοφορία.

Δηλαδή το κόστος συμμετοχής ορίζεται στο ένα ευρώ για τα ήδη μέλη και τα δύο για τις καινούριες εγγραφές.

Επικαιροποίηση καταλόγου μελών

Η επικαιροποίηση των στοιχείων των μελών καθώς και η εγγραφή νέων μελών θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην «ιστοσελίδα» του Κινήματος Αλλαγής kinimaallagis.gr από τις 6 Φεβρουαρίου 2018 έως τις 22 του ίδιου μήνα. 

Αριθμός Συνέδρων

Ο αριθμός των 2.000 συνέδρων στο Ιδρυτικό «Συνέδριο» κατανέμεται στους Δήμους και στα δημοτικά διαμερίσματα σε Αθήνα και Πειραιά με δυο ισοδύναμα κριτήρια: α) του πληθυσμού των Δήμων και των δημοτικών διαμερισμάτων ανάλογα όπως αυτός έχει καταγραφεί κατά την τελευταία εθνική απογραφή του Μαρτίου του 2011 και των εκλογέων που έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία της 12ης Νοεμβρίου 2017.

Ο αριθμός των Συνέδρων από τις πόλεις του εξωτερικού στο Ιδρυτικό «Συνέδριο» θα καθοριστεί με βάση το κριτήριο όλων όσοι ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου 2017

Ποσοστό, τουλάχιστον, 30% των Συνέδρων από κάθε Δήμο , δημοτικό διαμέρισμα ή πόλη του Εξωτερικού θα είναι από κάθε φύλο.

Υποψηφιότητες

Οποιοδήποτε μέλος του Κινήματος Αλλαγής μπορεί να είναι υποψήφιος για εκλογή ως Σύνεδρος για το «Συνέδριο».

Η υποβολή υποψηφιότητας από τα γραμμένα στο μητρώο μέλη κατατίθεται αποκλειστικά μέσα από την «Ιστοσελίδα», τα οποία και καταβάλουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά το ποσό των δέκα ευρώ, επιπρόσθετα του ποσού που έχουν ήδη καταβάλει κατά την εγγραφή τους και του ποσού που θα καταβάλουν κατά την άσκηση δικαιώματος ψήφου.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2018

Δίκτυο Εμπιστοσύνης

Για την οργάνωση και τη λειτουργία των «Εκλογικών Κέντρων» και «Τμημάτων», η «Ανεξάρτητη Επιτροπή» έχει ήδη δημιουργήσει ένα δίκτυο στελεχών, το «Δίκτυο Εμπιστοσύνης». Αυτό αποτελείται από τον «Συντονιστή» του, έναν «Υπεύθυνο Εξωτερικού», 13 «Περιφερειακούς Υπεύθυνους», οκτώ «Υπεύθυνους Τομέων της Αττικής», 56 «Νομαρχιακούς Υπεύθυνους» και 23 «Υπεύθυνους Πόλεων του Εξωτερικού». 

Σε κάθε Δήμο και νησί της χώρας, καθώς και σε κάθε πόλη του εξωτερικού, όπου υπάρχουν μέλη του Κινήματος Αλλαγής, οι «Υπεύθυνοι» του «Δικτύου Εμπιστοσύνης» θα επιλέξουν τους «Υπεύθυνους των Εκλογικών Κέντρων». Οι ίδιοι θα εισηγηθούν και τη στελέχωση των «Εφορευτικών Επιτροπών» των «Εκλογικών Τμημάτων», την οποία θα εγκρίνει η «Ανεξάρτητη Επιτροπή

Σύνεδροι Εξωτερικού

Ο αριθμός των Συνέδρων από τις πόλεις του εξωτερικού στο Ιδρυτικό «Συνέδριο» θα καθοριστεί με βάση το κριτήριο όλων όσοι ψήφισαν στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου 2017

Για τις ανάγκες της διαδικασίας, στην ιστοσελίδα, «kinimaallagis.gr», θα αναρτώνται από την «Ανεξάρτητη Επιτροπή» όλες οι αναγκαίες αποφάσεις, πληροφορίες, οδηγίες και εγκύκλιοι.