Έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων προκάλεσε η πρωτοφανής κίνηση του έμπειρου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να… δώσει κανονικά τους Έλληνες συναδέλφους του, αλλά και τους βουλευτές του εγχώριου κοινοβουλίου που έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία, λες και επρόκειτο για κανένα σοβαρό πολιτικό ατόπημα.

Ο κ. Παπαδημούλης απέστειλε ένα ομαδικό e-mail σε μια βάση δεδομένων που διαθέτει με ευρωβουλευτές που είχαν δείξει στο παρελθόν θετική διάθεση έναντι των ελληνικών ζητημάτων, στο οποίο παρέθετε ονομαστική καταγραφή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών που βρέθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών στη συμπρωτεύουσα.

Μάλιστα, δεν δίστασε να προχωρήσει σε αφορισμούς περί συλλήβδην εθνικιστικού συλλαλητηρίου, χαρακτηρίζοντας ως ακροδεξιούς τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου που ήταν παρόντες.  

Παρακολούθηση

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ευρωβουλευτής, που με την πρωτοβουλία του αυτή παρέπεμψε σε μια σύγχρονη εκδοχή του αξέχαστου ρόλου τον οποίο ενσάρκωνε στην ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» ο ηθοποιός Πέτρος Λοχαΐτης (ο οποίος σημείωνε σε ένα σημειωματάριο τα ονόματα των εργατών που συμμετείχαν σε μια πορεία ειρήνης), συνόδευσε την αναφορά του και με τα αντίστοιχα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ανάμεσα σε αυτά κι ένα στιγμιότυπο με την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η οποία απεικονίζεται να περπατάει ανάμεσα στον κόσμο και να συνομιλεί με τους πολίτες.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη φωτογραφία βρισκόταν στον προσωπικό λογαριασμό συνεργάτη της κ. Καϊλή στο Facebook, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ψιθύρους που ακούγονται εδώ και πολύ καιρό περί… οργανωμένου συστήματος παρακολούθησης των social media από διάφορα κέντρα που δρουν για λογαριασμό της κυβέρνησης.

«Ήταν κανονικό bullying», έλεγαν Έλληνες ευρωβουλευτές -και όχι μόνο- στα πηγαδάκια των Βρυξελλών. Επιπλέον, αυτό που σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν η εμφανής προσπάθεια του Δημήτρη Παπαδημούλη να παράσχει «χρήσιμες πληροφορίες» σε συγκεκριμένους ευρωβουλευτές, κυρίως από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και μια ξεκάθαρη εξυπηρέτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι γνωστή η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να προσεγγίσει την εν λόγω ευρωομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, με το επίμαχο κείμενο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε μια αυθαίρετη καταγγελία περί... σύζευξης των άκρων (!), αφού για τον ίδιο είναι συνολικά ακροδεξιοί ή θρησκόληπτοι όσοι διαφωνούν με την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς.    

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ»

Η Εύα Καϊλή, μιλώντας στα «Π», έδωσε τη δική της απάντηση στον κ. Παπαδημούλη, κάνοντας λόγο για ένα πρωτοφανές περιστατικό. «Δεν έχει ξανασυμβεί να παρέχεται τέτοιου είδους ενημέρωση, από όσο γνωρίζω, και μάλιστα σε κλειστές λίστες.

Σε ποια δημοκρατία υπάρχει αστυνομία φρονημάτων; Χρησιμοποιούνται φωτογραφίες που με αφορούν από τους προσωπικούς λογαριασμούς των συνεργατών μου στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσής τους. Προφανώς μπορεί να συμπεράνει κανείς πως και οι συνεργάτες μου και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι μπορεί να παρακολουθούνται από έναν μηχανισμό με συγκεκριμένη στόχευση.

Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης δεν αποποιήθηκε το περιεχόμενο, αντιθέτως, επέλεξε να απευθυνθεί σε συγκεκριμένους συναδέλφους μου, στους οποίους θέλησε να δείξει καλή διαγωγή, διαβάλλοντας εμένα και ονομάζοντας ακροδεξιούς και εθνικιστές όσους βρέθηκαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Το μόνο που κατάφεραν όσοι απεργάζονται τέτοιες μεθόδους είναι να πεισμώσουν ακόμη περισσότερο τόσο εμένα όσο και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να βρεθούν την Κυριακή στο συλλαλητήριο της Αθήνας», ανέφερε η Θεσσαλονικιά ευρωβουλευτής.

Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος είχε υποστηρίξει πως το πολυσυζητημένο κείμενο δεν είχε προσωπικό χαρακτήρα, αλλά συντάχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας επίσης λόγο για συνήθη τακτική στους κόλπους της Ευρωβουλής και, ως εκ τούτου, όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα αποτελούν λάσπη στο πρόσωπό του, παρότι υπερασπίζεται το περιεχόμενό του.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018