Αμηχανία στη διαχείριση της συντριπτικής εικόνας που άφησε πίσω του το συλλαλητήριο της Αθήνας αποδίδει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση. Την κατηγορεί ότι οποιαδήποτε άλλη θα το χρησιμοποιούσε ως όπλο στη διαπραγμάτευση που κάνει για το Σκοπιανό.

«Η αντίδραση της κυβέρνησης αποκαλύπτει τον μικροπολιτικό και κοντόφθαλμο τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το κρίσιμο εθνικό θέμα» δήλωσαν πηγές της Πειραιώς. «Οποιοσδήποτε σώφρων πολιτικός βρισκόταν στη θέση των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά δεν θα προσπαθούσε να απαξιώσει ένα τόσο μαζικό συλλαλητήριο, αλλά θα το χρησιμοποιούσε ως όπλο του για την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση».

«Όχι» σε δημοψήφισμα

Η ΝΔ χαρακτηρίζει «βαρύνουσας σημασίας τις παρεμβάσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ασχέτως του αν συμφωνεί κανείς με όλες τις αποστροφές του και σε ποιο βαθμό», όπως σημειώνει, και αποδίδει «μικροκομματικές σκοπιμότητες» στις απαξιωτικες αναφορές που γίνονται σε βάρος τους.

«Από ό,τι φαίνεται, ο Μίκης Θεοδωράκης χαίρει της εκτίμησης του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι παρεμβάσεις του εξυπηρετούν το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά υποτιμάται μέχρις απαξιώσεως, όταν στέκεται απέναντι τους» τονίζουν οι πηγές.

«Και αυτό από μόνον δείχνει το ποιόν των ανθρώπων που μας κυβερνούν, και συνιστά ντροπή έναντι ενός ανθρώπου που έχει γνωρίσει εν ζωή την παγκόσμια καταξίωση». Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που πρότεινε να διεξαχθεί ο Μίκης Θεοδωράκης για το Σκοπιανό, θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή είναι εντελώς άκαιρη τη συγκεκριμένη στιγμή. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει όχι μόνον συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το εθνικό ζήτημα, γεγονός που από μόνο του αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, όπως επισημαίνει η ΝΔ.

Τι συζητάει η κυβέρνηση;

Καμία εμπιστοσύνη δεν έχει η ΝΔ στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση που κάνει για το Σκοπιανό. Αναρωτιέται ποιο είναι το περιεχόμενο των ελληνικών θέσεων και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «Μακεδονικό Έθνος» δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση, όπως και για τη θέση του κ. Νίμιτς ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση, εγείρουν σειρά ερωτημάτων. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα μία απάντηση σχετικά με το τι ακριβώς διαπραγματεύεται με τα Σκόπια και αν σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματός τους για την απαλοιφή των αλυτρωτικών τους στοιχείων και μακεδονικου έθνους»τονίζει η Πειραιώς.