Εμφύλιος στην κυβέρνηση τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο στελεχών ξεσπά στον απόηχο του χθεσινού συλλαλητηρίου στην Αθήνα για την Μακεδονία.  

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εξακολουθούν να «διαβάζουν» διαφορετικά τα μηνύματα του συλλαλητηρίου ενώ είναι ακόμη πιο εμφανής και η διαφωνία μεταξύ τους για την ονομασία των Σκοπίων.

Η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση τόσο με αφορμή τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό, όσο και με αφορμή την ενδοκυβερνητική κόντρα και πολυφωνία που επικρατεί για το θέμα, φαίνεται και από τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και συγκεκριμένα από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του το Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσαρμονία με την άποψη του λαού ,ότι δεν θέλει να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, κάτι που διατράνωσε και στο χθεσινό συλλαλητήριο, άποψη που συμβαδίζει ωστόσο με την θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Όπως λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, η κινητοποίηση αυτή έδειξε ότι υπάρχει μια οροφή στις αντιδράσεις των πολιτών για το θέμα, καθώς το συγκεκριμένο συλλαλητήριο το είχαν υιοθετήσει και το διαφήμιζαν τα περισσότερα ΜΜΕ. Άρα ο κόσμος που συγκεντρώθηκε είναι ο περισσότερος που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση, η οποία μάλιστα από την πλευρά της ΝΔ είχε πάρει και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα» αναφέρει το Μαξίμου, προσθέτοντας όμως ότι «ο "σεισμός" και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευτούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους. »

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων, συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».  

Συνεχίζει λέγοντας ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνανάπτυξη. Αυτήν τη στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».  

Στους ΑΝΕΛ εξακολουθεί να επικρατεί εκτός από κλίμα έντασης λόγω της διαφωνίας, και μια κατάσταση που πολλοί χαρακτηρίζουν «εμπόλεμη».

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισημαίνει ότι «κανένας δεν μπορεί να μη σεβαστεί» τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος έγραψε: «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους, το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μη σεβαστεί».  

Από δυό χωριά… ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σήμερα μάλιστα ο «καυγάς» σε επίπεδο στελεχών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίστηκε με τον Δημήτρη Καμμένο, να ζητά από την κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα, αλλά και να επιμένει στην επιθετική ρητορική του τόσο απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης, όσο και στον κ. Παπαδημούλη τον οποίο χαρακτήρισε και πάλι «πολιτικό χαφιέ». Μάλιστα ο κ. Καμμένος εκτίμησε παράλληλα, ότι δεν θα τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, πρόταση για το Σκοπιανό που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και δήλωσε ότι ο ίδιος ψηφίσει όχι και θα παραμείνει. ΄  

Σκυτάλη, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απαντήσει στον κ. Καμμένο, πήρε αυτή τη φορά ο Διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος επιχείρησε να «απομονώσει» τον κ. Καμμένο από την υπόλοιπη Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του κ. Καμμένου διαφοροποιούνται από αυτές των άλλων Βουλευτών των ΑΝΕΛ και πως «τον κάναμε αντιπρόεδρο της Βουλής και τώρα μας βρίζει».