Πανικός είναι το συναίσθημα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας. Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Η συμμετοχή αυτή έστειλε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν ακόμα και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που ήταν η αρχή, είχε επενδύσει στην απαξίωση και την αποτυχία των συγκεντρώσεων αρχικά και στην υποβάθμιση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων στη συνέχεια.

Το στοιχείο που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι και στο συλλαλητήριο της Αθήνας δεν υπήρχε κομματικός χαρακτήρας παρόλο που έδωσαν το παρών πολιτικοί από τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχε έντονη αντιπολιτευτική χροιά, καθώς όποτε ακουγόταν κάτι για την κυβέρνηση, υπήρχαν μαζικά γιουχαΐσματα.

Στην κυβέρνηση, από την περασμένη κιόλας εβδομάδα είχαν ξεκινήσει την προσπάθεια για την επικοινωνιακή διαχείριση του συλλαλητηρίου, ελπίζοντας η συμμετοχή να κυμανθεί στα επίπεδα της Θεσσαλονίκης και λίγο παραπάνω. Η τελευταία μάλιστα ελπίδα ήταν ο καιρός και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή, με προβλέψεις για έντονους ανέμους και καταιγίδες, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε. Η αστοχία αυτή στην πρόβλεψη του καιρού, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από ουκ ολίγους πολίτες. Η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου τελικά έριξε στο κενό οποιονδήποτε σχεδιασμό είχε γίνει αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να ψάχνει κατεύθυνση για τις επόμενες μέρες.

Η έλλειψη καθαρής σκέψης από την πλευρά της κυβέρνησης αποδεικνύεται και από τις πρώτες αντιδράσεις του Νίκου Κοτζιά και του Παύλου Πολάκη στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έδειξαν να μην υπολογίζουν τη συμμετοχή του κόσμου. Εκείνο δε που εξαγρίωσε τους περισσότερους δεν ήταν άλλο από την ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον αριθμό των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα τα δεδομένα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι καθώς οι Σκοπιανοί εμφανίζονται αμετακίνητοι και προκλητικοί με το ζήτημα της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, κάτι που η ελληνική πλευρά θέτει εν αμφιβόλω, κάτι που πρόκειται να ενταθεί μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους γείτονες εμφανίζεται και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια έκανε αμφιλεγόμενες δηλώσεις.