Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, είχε την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, η Δημοκρατική Ευθύνη.

Της αντιπροσωπείας της Ευθύνης προΐστατο ο Πολιτικός Επικεφαλής Θωμάς Παπαλιάγκας. Συμμετείχαν οι Αντιπρόεδροι Αναστάσης Καραμπογιάς και Σπύρος Ζαφείρης, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου, υπεύθυνος για εκκλησιαστικά θέματα, Βασίλης Φασούλας, και ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Βασίλης Σαββίδης.

Στα πλαίσια της συνάντησης η επίσημη αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ευθύνης είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σε βάθος επί ζητημάτων που αφορούν στο πνευματικό έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως θεσμού και συμβόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο. Τέθηκαν στη συζήτηση πολλά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην παρουσία του Πατριαρχείου, όπως οι προοπτικές για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όσο και θέματα του πνευματικού και ιεραποστολικού έργου, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, των σχέσεων με άλλες ομόδοξες Εκκλησίες, αλλά και με την Ελληνική Πολιτεία.

Επίσης, η αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ευθύνης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε γενικές γραμμές, για την πολιτική φυσιογνωμία της Δημοκρατικής Ευθύνης, η οποία θεμελιώνεται στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της αγάπης για την Πατρίδα και τον Άνθρωπο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό και σημαντικό να ασχολούνται ενεργά με τα κοινά νέοι άνθρωποι, ευχήθηκε στην αντιπροσωπεία καλή δύναμη και ενθάρρυνε τα στελέχη της Δ.Ε. να έχουν καλή και δίκαιη κρίση προς όφελος των συμπολιτών μας.

Είναι πράγματι συγκινητική η ευγένεια, το ενδιαφέρον και η αγάπη, με την οποία υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ευθύνης οι άγιοι πατέρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικώς η Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κατανοούμε τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είμαστε σίγουροι ότι αρχές και αξίες όπως αυτές που απαυγάζονται από το μήνυμα της χριστιανοσύνης και από την ιστορική πορεία του Ελληνισμού τέμνονται με τον χώρο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε δύο σημεία: τη διαχρονία και την οικουμενικότητα. Γι’ αυτό και θα παραμένουν αλληλένδετες, αλλά και επίκαιρες και με παγκόσμιο κύρος και σημασία σε όλες τις εποχές, για όλα τα έθνη, ξεπερνώντας τους σκοπέλους και τις τρικυμίες της ιστορίας