Ένταση, αποχωρήσεις και βαρύτατες καταγγελίες Νέας Δημοκρατίας και Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου για πραξικόμπημα στιγμάτισαν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αιτία η πρωτοφανής απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός ότι είχαν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές που στοιχειοθετούν το εκ του Κανονισμού της Βουλής θεμελιωμένο δικαίωμα της μειοψηφίας με βάση το οποίο η μειοψηφία μπορεί να καλεί όποιο πρόσωπο επιθυμεί αν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές των 2/5 των μελών της επιτροπής.

Κι ενώ η Ν.Δ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης με την έναρξη της διαδικασίας η κα Χριστοδουλοπούλου επιβεβαίωσε την ασπίδα προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Πάνο Καμμένο και έθεσε στο τραπέζι νέο επιχείρημα για να στοιχειοθετήσει την άρνησή της. Στριμωγμένη από το αίτημα της Ν.Δ η κα Χριστοδουλοπούλου επικαλέστηκε σήμερα νέο επιχείρημα για να αποφύγει την ακρόαση Καμμένου και “μεσάζοντα” υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή Θεσμών δεν είναι αρμόδια να διεξάγει ακρόαση του κ. Καμμένου και παρέπεμψε το ζήτημα στην “κεκλεισμένων των θυρών” επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

“Μοναδική αρμόδια είναι η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων” είπε η κα Χριστοδουλοπούλου βάζοντας φωτιά στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας εκφράστηκε άμεσα μέσω του Μάκη Βορίδη: “Τι λέτε;

Δεν είναι ζητημα διαφανειας αν πήγε κάποιος να μεθοδευσει μια συμφωνία;” είπε. Η Θεσμών δεν είναι εξεταστική. Εμείς ασχολούμαστε με τα ζητήματα της διαφάνειας.

Δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής. Αρμοδιότητα είναι να υποβάλλουμε προτάσεις. Όχι να κάνουμε ακροάσεις” ανταπάντησε η κα Χριστοδουλοπούλου με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ορίων.

Στο σημείο εκείνο τον λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας ευθέως την Πρόεδρο της Επιτροπής ότι υποβαθμίζει την Επιτροπή Θεσμών: “Στερείτε από την αντιπολίτευση τα ελάχιστα δικαιώματα που έχει. Υποβαθμίζεται σε επιτροπή του τίποτα η Θεσμών. Είναι λάθος όλα όσα έχετε πει. Υπάρχει γενικότερο ζήτημα διαφάνειας που δεν αφορά μόνο στην επιτροπή εξοπλισμών. Αφορά στις εγγυήσεις διαφάνειας του δημοσίου βίου” σημείωσε ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η στάση της κ. Χριστοδουλοπούλου έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει απόφαση να προστατεύσει τον κ. Καμμένο και ενόψει και να μην τον φέρει στη Βουλή ώστε να μην προκαλέσει και νέες ενδοκυβερνητικές προστριβές μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό.

“Θεωρώ ότι το θέμα του Καμμένου έχει λήξει. Δεν υπάρχει ούτε ένα δημοσίευμα τόσο καιρό.Η Ολομέλεια συζήτησε με τον πιο επίσημο τρόπο το θέμα και ταυτόχρονα η Δικαιοσύνη εντελώς αυτεπάγγελτα ερευνά τυχόν ελλείψεις. Οι λοιποί που ζητάτε να έρθουν είναι απλώς για να καλύψουμε την περιέργειά μας καθώς έχουν κληθεί από τη Δικαιοσύνη” πρόσθεσε η κα Χριστοδουλοπούλου δίνοντας έτσι γραμμή και στους υπολοίπους κυβερνητικούς βουλευτές.

Η αντίδραση της Ν.Δ ήταν οργισμένη. “Τη μια λέτε ότι δεν έχουμε υπογραφές. Την άλλη λέτε ότι το κάνουμε για τη δημοσιότητα. Και τώρα που δεν υπάρχει δημοσιότητα λέτε ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Τι άλλο θα κάνετε να προστατέψετε τον Καμμένο;” είπε ο κ. Βορίδης.

Ο διάλογος που ακολούθησε σε εντονότατο ύφος είναι ενδεικτικός:

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν θέλω να συγκαλύψω τίποτα.

ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν τους καλούμε τότε όλους αφού δεν φοβάστε τίποτα να τελειώνουμε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τον Πανούση γιατί τον καλέσαμε; Θέλω να δω τη διαφορά.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτούς τους καλέσαμε χωρίς δικαίωμα μειοψηφίας

ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Καταβαραθρώσατε το κύρος της επιτροπής. Προσπαθήσατε με νομικιστικούς όρους και με καθυστέρηση να υποβαθμίσετε το γεγονός και να αποφύγετε τη διαδικασία κλήσεως Υπουργών και λοιπών εμπλεοκμένων προσώπων. Μην επιμείνετε σε αυτό.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν είναι στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών. Τι να κάνουμε ; Να τον φέρουμε με το ζόρι;

ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μας ενδιαφέρει και μας παραενδιαφέρει. Κι αν εσείς δεν θέλετε να κληθεί θα υποχρεωθείτε να κληθεί

ΒΟΡΙΔΗΣ: Ντροπή. Σας πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη και λέτε όσα λέτε.

ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει πολιτική αξιολόγηση.

Εμείς εμμένουμε στο αίτημά μας

ΤΑΣΙΑ: Κι εμείς στην άποψή μας

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ:Αν προσπαθήσετε να τορπιλίσετε το αίτημα θα σας καταγγείλουμε ότι προσπαθείτε να φιμώσετε την αντιπολίτευση

Χ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να μη θυσιάσουμε τους θεσμούς. Μην καλείτε τον κ. Καμμένο. Βάλτε μπροστά τα στήθη σας. Αλλά μην καταστρέφετε τη θεσμική οργάνωση της Πολιτείας και του κράτους δικαίου. Η ιστορία με τα βλήματα θα παίζετε πάντα

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς εννοείτε τα πνευματικά βλήματα αλλά έχουμε σοβαρά ζητήματα.Δεν θα ντουμπλάρουμε την Ολομέλεια. Προτείνω να απορρίψουμε το αίτημα . Δεν είμαστε αρμόδιοι.

Διαβλέποντας την εμμονική άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να κάνει αποδεκτό το αίτημα παρά το ότι υπήρχε στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Τραγάκης της Ν.Δ πρότεινε να σταλεί το αίτημα στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ώστε αυτό να κρίνει αν υπάρχει αρμοδιότητα. “Το ακούω με ενδιαφέρον. Δεν θέλετε να απορριφθεί η πρότασή σας από σήμερα, θέλετε μια αναβολή” σχολίασε δηκτικά η κα Χριστοδουλοπούλου προτείνοντας να ζητηθεί γνωμοδότηση και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Η στάση αυτή εξόργισε τον κ. Βενιζέλο ο οποίος φώναξε: “Να υποστεί ξανά δηλαδή την υποβάθμιση η Επιτροπή; . Δεν συμφωνώ με την παραπομπή κανενεός θέματος στο επιστημονικό συμβούλιο. Θέλετε να προστατεύσετε τον κυβερνητικό σας εταίρο. Κάντε το με πολιτική ωμότητα. Αυτό θέλετε . Όλα τα άλλα είναι περιτύλιγμα.

Στο σημείο παρενέβη και ο Μάκης Βορίδης της Ν.Δ λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει στην πλειοψηφία να απορρίπτει το δικαίωμα της μειοψηφίας : “Είναι χονδροειδής και απαράδεκτη παραβίαση του κανονισμού. Βρήκατε την ιδανική φάμπρικα για να καταργήσετε τα δικαιώματα της μειοψηφίας”είπε.

Η κα Χριστοδουλοπούλου επέμεινε ερωτώντας με ειρωνικό ύφος τους βουλευτές της αντιπολίτευσης τι φοβούνται. Η ερώτηση προκάλεσε νέο γύρο οξείας αντιπαράθεσης. “Δεν φοβάμαι τίποτα. Μετά από 25 χρόνια λειτουργίας της Θεσμών δεν θα μου πει ένα συμβουλευτικό όργανο τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής.Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας. Έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεσμού όπως η Επιτροπή Θεσμών. Θα σας βαραίνει και θα σας συνοδεύει μια ζωή αυτό” είπε ο κ. Βενιζέλος. “Είναι πραξικόπημα. Αυτό που κάνετε είναι ντροπή. Δεν δέχομαι να τεθεί σε ψηφοφορία. Είναι ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηλιού, του Παπανδρέου και του Καραμανλή” είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Εν τέλει η κα Χριστοδουλοπούλου παραπέμπει στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής το αίτημα της Ν.Δ για κλήση του κ. Καμμένου με ερώτημα τόσο για την αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών επί του συγκεκριμένου όσο και για τα γενικότερα όρια αρμοδιοτήτων της επιτροπής. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση παίρνει νέα αναβολή καθώς η Επιτροπή θα πρέπει να περιμένει πλέον τη γνωμοδότηση της επιστημονικής υπηρεσίας πριν λάβει νέα απόφαση.