Αποστολή στο Νταβός: Ελένη Καλογεροπούλου

Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα συναντήθηκε ο  Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ο Έντι Ράμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, ενώ δήλωσε έτοιμος για στρατηγική συμφωνία με την Αθήνα που να επιλύει τις κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει το δρόμο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-ΕΕ.

Συζητήθηκαν τα σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Τίρανα. Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν επίσης και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού. Συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Τουρκία.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό του κ. Πλένκοβιτς. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιόνιας και άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.