Το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ονοματολογικό θα λυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Σημείωσε ότι «είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα», ωστόσο πρέπει να γίνει περαιτέρω επεξεργασία. Σύμφωνα με τον υπουργό, στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά με το νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας, θα γίνουν συζητήσεις που θα δείξουν προς τα που κινείται η διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς αν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πάντα ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης τόσο με την πΓΔΜ όσο και με την Αλβανία και πως όταν ερωτάται ενημερώνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει ο οποιοσδήποτε. Η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν στο ονοματολογικό θα παίξει κάποιο ρόλο η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση διευκολύνθηκε όταν οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεπρέπει να «ανακατεύονται». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι δεν θα αφήσει να ενταχθεί η πΓΔΜ αν δεν ικανοποιήσει τους όρους που απαιτεί η Συμμαχία και αν δεν λύσει τα εκκρεμή ζητήματα.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών (14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση) είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι έχει γίνει μεγάλο βήμα καθώς Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν σε σημεία όπου υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια, κάτι το οποίο αναμένεται να πιστοποιηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Νταβός. Όπως ανέφερε, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους (βάσει της συμφωνίας του 2009) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής Ελλήνων αξιωματικών.