Την περαιτέρω ενεργοποίηση των «γαλάζιων» τοµεαρχών και τη διατήρησή τους σε απόλυτη ετοιµότητα έχει ως βασικό στόχο το πρόγραµµα ανάθεσης της εποπτείας της ελληνικής περιφέρειας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα µέλη της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.∆. Ενδεικτική των προθέσεων της Πειραιώς ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού την Τρίτη, σύµφωνα µε την οποία η Κοινοβουλευτική Οµάδα έδωσε ισχυρό στίγµα το 2017, ωστόσο, πλέον, πρέπει να γίνουν ακόµη περισσότερα βήµατα. «∆εν θα υπάρχει πια καµιά δικαιολογία για κανέναν. Εχουµε εισέλθει στην τελική ευθεία για την πολιτική αλλαγή και άπαντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είναι η µόνιµη επωδός των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες ηµέρες.

Εξάλλου, και µόνο το γεγονός ότι η ηγετική οµάδα της Ν.∆. αποφάσισε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, µε την είσοδο κιόλας του 2018, να δώσει… θεσµική υπόσταση στις εξορµήσεις που θα πραγµατοποιούν στο εξής τα πλέον προβεβληµένα κοµµατικά στελέχη ανά την περιφέρεια καταδεικνύει ξεκάθαρα πως στην Πειραιώς κινούνται ήδη σε ρυθµούς µιας µακράς προεκλογικής περιόδου. Γενικός σκοπός του εγχειρήµατος, όπως σηµειώνεται στο έγγραφο µε τις οδηγίες που έχει δοθεί στους τοµεάρχες, τις οποίες παρουσιάζουν σήµερα τα «Π», είναι «η προετοιµασία της Ν.∆. για τις εθνικές εκλογές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα κεντρικά στοιχήµατα του συστήµατος Μητσοτάκη (που περιγράφονται στο έγγραφο ως «ειδικοί σκοποί») είναι να εκπέµψει θετικό µήνυµα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, απευθυνόµενο σε κάθε κοινωνική οµάδα ξεχωριστά. Είναι χαρακτηριστικό πως µία από τις σηµαντικότερες αρµοδιότητες των τοµεαρχών θα είναι η κατάρτιση αναπτυξιακών προτάσεων για την περιοχή ευθύνης τους, προκειµένου το κυβερνητικό πρόγραµµα της Ν.∆. να εξειδικευθεί ακόµη περισσότερο.

ΟΠΩΣ ΤΟ 1989

Την ίδια στρατηγική είχε ακολουθήσει και το 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιστρατεύοντας για τον σκοπό αυτό την τότε κοµµατική «βαρονία». Ως εκ τούτου, στη διάρκεια της παρουσίας τους στις περιφέρειες που έχουν αναλάβει οι τοµεάρχες θα έχουν επαφές µε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τους τοπικούς πυρήνες της Ν.∆., προκειµένου να σχηµατίσουν µια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα και να παρουσιάσουν ένα όσο το δυνατόν αρτιότερο σχέδιο σε κεντρικό επίπεδο.

Φυσικά, µέσω της όλης διαδικασίας θα επιδιώξουν να εντοπίσουν και «λαβράκια» που θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε στο µέτωπο της ανανέωσης που επιχειρείται σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, είτε στη γενικότερη προετοιµασία του µηχανισµού για τις εθνικές κάλπες, χαρτογραφώντας επί της ουσίας το στελεχιακό δυναµικό. Παράλληλα, οι εν λόγω βουλευτές-περιφερειάρχες έχουν επιφορτιστεί και µε την αξιολόγηση των αντίστοιχων αναπτυξιακών συνεδρίων που πραγµατοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά περιοχή, προκειµένου η Ν.∆. να αντιπαραβάλει ένα αποτελεσµατικότερο και πιο αξιόπιστο σχέδιο δράσης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Οπως τονίζεται στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα «γαλάζια» στελέχη που θα πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την πρόωρη προεκλογική εκστρατεία, το deadline που έχει δοθεί για τον καταρτισµό των προτάσεών τους είναι η 26η Μαρτίου, ενώ η παράδοση της χαρτογράφησης του δυναµικού της Ν.∆. στις περιφέρειες που έχουν αναλάβει θα γίνει τη 16η Απριλίου.

Αµφότερες οι λίστες θα παραδοθούν στον διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μιχάλη Μπεκίρη. Τον συνολικό συντονισµό του εγχειρήµατος έχει αναλάβει ο γραµµατέας της Κ.Ο., Κώστας Τσιάρας, ενώ η οργάνωση των επισκέψεων ανά περιοχή θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης µε τον γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.

Τέλος, οι τοµεάρχες έχουν την υποχρέωση να συµµετέχουν σε εκδηλώσεις των περιφερειών τους και να αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα σε αυτές µέχρι το Πάσχα του 2018.