Πολύ στενά είναι πια τα περιθώρια στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ακροβατούν προκειμένου με κρατήσουν τις ισορροπίες, «άθλημα» στο οποίο πολιτικά δεν διακρίνεται ο Πάνος Καμμένος, αφού φαίνεται να είναι αυτός και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα που ορίζουν ακόμη και την πολιτική ατζέντα του Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται για άλλη μια φορά αιχμάλωτος της ανάρμοστης αυτής «συγκατοίκησης» στο Μαξίμου με αποτέλεσμα να «σέρνεται» για μια ακόμη φορά από τις επιλογές του Πάνου Καμμένου, τόσο για το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και για το ζήτημα του Σκοπιανού.    

Επιμένει ο Π. Καμμένος: «Βαρντάσκα» το όνομα των Σκοπίων

Το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό παρασκηνιακά διατηρεί από την πλευρά του Πάνος Καμμένος, ο οποίος δέχεται μεν πιέσεις από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά θέλει παράλληλα και ο ίδιος να διατηρήσει το δεξιό του ακροατήριο στο οποίο και απευθύνεται. Ο Πάνος Καμμένος με συνεχής προκλήσεις φτάνει στα όρια την υπομονή του Αλέξη Τσίπρα, στο ζήτημα που φαίνεται να καθορίσει πολλά για το μέλλον της κυβέρνησης και δεν είναι άλλο από το Σκοπιανό.

Όσο ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονταν στην Κύπρο, ο Πάνος Καμμένος ανάρτησε στο Twitter χάρτη που  απεικονίζονται τα ομόσπονδα κράτη της Γιουγκοσλαβίας και η περιοχή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας , όπου φέρει το όνομα «Βαρντάσκα».  «Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάσκα», έγραψε ο κ. Καμμένος.

Υπενθυμίζεται πως ο Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει επανειλημμένα και ρητά την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων, ενώ στην τελευταία σύσκεψη στο Μαξίμου για το θέμα, έχει εκφράσει τη στήριξή του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό.  

Βαρίδι

Είναι γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται ιδιαίτερα φορτισμένος με το θέμα των Σκοπίων και τον τελευταίο καιρό έχει αρκετές φορές διακηρύξει ότι αυτός, ως αρχηγός κόμματος, δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά, αν η λύση που θα προταθεί για το όνομα της γειτονικής χώρας θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», κάτι που γνωρίζει καλά ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα. Όσο ο Πάνος Καμμένος επιμένει τόσο πολιτικά «φαντάζει» βαρίδι στο Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει τις σχετικές αναφορές από το κυβερνητικό επιτελεί στον πρωθυπουργό. Γνωρίζει όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν δεν έχει άλλη επιλογή.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝΕΛ, όμως αυτός που θα πληρώσει πρώτος το κόστος της κυβερνητικής φθοράς είναι ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήδη γνωρίζει τον κίνδυνο να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Το αντιμνημονιακό αφήγημα έχει καταρρεύσει, τόσο για τον Πάνο Καμμένο, όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Καμμένο να βρίσκει το Σκοπιανό, ως το «μάννα εξ ουρανού» που μπορεί να του δώσει την ελπίδα για μια «ανάσα» και τον σώσει από την κοινοβουλευτική εξαφάνιση.  

Υπόθεση Ζουράρι

Ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάστηκε για άλλη μια φορά από τον κυβερνητικό του εταίρο με την υπόθεση Ζουράρι. Η αμηχανία και η δυσκολία να ανταποκριθεί το Μαξίμου ακόμη και σ’ αυτή την μίνι κρίση, δείχνει και την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Με καθυστέρηση, κι αφού άφησε όλα τα σενάρια να ακουστούν και να εκτονωθούν οι όποιες προθέσεις, το Μαξίμου έκανε δεκτή την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, δεν άλλαξε όμως, όπως πολλοί περίμεναν, τον αρχικό του σχεδιασμό για επίσπευση ανασχηματισμού.

Το κυβερνητικό επιτελείο έκρινε ότι δεν πρέπει να ικανοποιήσει όσους εκτιμούν ότι ο Τσίπρας σέρνεται και στον ανασχηματισμό από τον Πάνο Καμμένο, γι’ αυτό προτίμησε να καλυφθεί η θέση του κ. Ζουράρι από τον ίδιο τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου. Άλλωστε, το κυβερνητικό σχήμα είναι προγραμματισμένο στο άμεσο μέλλον να αλλάξει. Ο πονοκέφαλος για τα στελέχη των ΑΝΕΛ, ωστόσο, που θα πρέπει να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνει, αφού φαίνεται ότι στο Μαξίμου οι επιφυλάξεις είναι πολλές.