Ανεβάζει στροφές το «Κίνημα Αλλαγής», καθώς μετά την ανάπαυλα των εορτών και την έλευση του νέου έτους αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για το ιδρυτικό συνέδριο, προκειμένου ο νέος φορέας να πάρει «σάρκα και οστά».

Τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για καθυστερήσεις, όπως άλλωστε και ο πολιτικός χρόνος που ενδεχομένως να φέρει πολιτικές εξελίξεις.

Για αυτό και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής πατάνε «γκάζι», προκειμένου να υλοποιήσουν τα βήματα του οδικού χάρτη που έχει συμφωνηθεί.

Το καθοριστικό βήμα έγινε με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» κεντρικά τις προσυνεδριακές διαδικασίες και να οδηγήσει τα κόμματα και τις κινήσεις που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας

Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι: Αντωνίου Τόνια, Ασκούνης Κώστας, Σαλαγιάννης Νίκος, Πρωτόπαπας Χρήστος, Χρυσοχοΐδης Μιχάλης, Κατρίνης Μιχάλης, Μωραΐτης Θάνος, Βαρδίκος Χαράλαμπος και Σπυρόπουλος Ανδρέας, από το Ποτάμι οι: Καρκατσούλης Παναγιώτης, Ψαριανός Γρηγόρης, Τσιόδρας Δημήτρης, Μεϊμάρογλου Γιάννης, Δρέττα Αθηνά, Αναστασοπούλου Ολυμπία, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών οι: Ρέππας Δημήτρης, Σαχινίδης Φίλιππος, Καρχιμάκης Μιχάλης, Παπαθανάση Αφροδίτη, Λάμψια Πωλίνα, από τη Δημοκρατική Αριστερά οι: Μαργαρίτης Θόδωρος, Μπουλμπασάκος Γιώργος, Χατζησωκράτης Δημήτρης, από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία ο Μιχάλης Χάλαρης, από την ΕΔΕΜ ο Νίκος Ιωσήφ και από τους Μεταρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη ο Βασίλης Καπετανγιάννης. Τέλος, τον Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσωπεί ο στενός του συνεργάτης Ανδρέας Σπυρόπουλος, τον δημάρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι Νίκος Διακουλάκης και Οδυσσέας Κορακίδης, ενώ ως «αυτόνομο» μέλος συμμετέχει και ο Νίκος Μπίστης.

Σημειώνεται ότι στη Γραμματεία μετέχουν επίσης εκ μέρους της επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας και από ένας εκπρόσωπος από τα υπόλοιπα πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του «Κινήματος Αλλαγής».

Σε μια προσπάθεια να δοθεί εξ αρχής το μήνυμα ενός ενιαίου φορέα, τα μέλη της γραμματείας ορίστηκαν ατομικά, ως στελέχη του Κινήματος και όχι ως εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που το συγκροτούν.
Επικεφαλής της συντονιστικής γραμματείας, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη, σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Συνεδριάζει η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου - Δείτε ποιοι συμμετέχουν στο όργανο 

Η Συντονιστική Γραμματεία καθόρισε τους σταθμούς και τις βάσεις της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο, με πρώτο την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΣ), η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Κυριακή, και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποί των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν το «Κίνημα Αλλαγής» , οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ, εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Κοινωνικών Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων, όλα τα μέλη της Επιτροπής Διεξαγωγής Εκλογών (ΕΕΔΔ) ανάδειξης επικεφαλής καθώς και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου.

Στη συνεδρίαση της ΟΕΣ θα γίνει και ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων και των τομέων δουλειάς για την καλύτερη πορεία προς το συνέδριο και την πιο αποδοτική διεξαγωγή του.

Τα μέλη του οργάνου θα ενταχθούν σε επιτροπές, ομάδες εργασίας που επιθυμούν, στις οποίες επιπλέον θα κληθούν να συνεισφέρουν ειδικοί επιστήμονες, έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται οι παρακάτω επιτροπές και ομάδες εργασίας: 1. Η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο. 2. Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 3. Διακήρυξη, 4. Καταστατικό, 5. Επικοινωνία, έμβλημα, 6. Forum Νέας Γενιάς, 7. Οικονομικών, 8. Οργάνωση προσυνεδριακών εκδηλώσεων, 9.Ηλεκτρονική Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσυνεδριακός διάλογος που θα διεξαχθεί σε όλη τη χώρα θα κινηθεί πάνω στις πέντε ενότητες (πρόγραμμα Ελλάδα, καταστατικό, διακήρυξη, θέσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο, επικοινωνία και σύμβολα) που έχουν αναλάβει τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα προετοιμαστούν τα κείμενα των θέσεων που θα κληθεί να ψηφίσει το συνέδριο, έτσι ώστε την αμέσως επόμενη ημέρα να ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος, που θα διαρκέσει μέχρι την 1 Μαρτίου. Ο διάλογος θα πραγματοποιηθεί τόσο με εκδηλώσεις σε κάθε νομό και κάθε μεγάλο δήμο της χώρας, όσο και διαδικτυακά.

Στο συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 16- 18 Μαρτίου, θα μετέχουν 4.000 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι διορισμένοι από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στο «Κίνημα Αλλαγής», ενώ οι υπόλοιποι θα εκλεγούν ανά Καλλικρατικό δήμο με μονοσταυρία και στα μεγάλα αστικά κέντρα ( Αθήνα-Θεσσαλονίκη) ανά δημοτικό διαμέρισμα. Οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου.

Μέχρι και μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες θα υπάρξει άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εγγραφή νέων μελών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όσους από τους 212.000 πήραν μέρος στην εκλογή ηγεσίας και δήλωσαν «φίλοι» να αναθεωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, την σχέση τους με τον φορέα και αν θέλουν γίνουν μέλη του νέου κόμματος. Και αυτό, καθώς στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας μόνον 78.000 δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν, ως μέλη, ενώ στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Νίκος Αλιβιζάτος για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου φορέα ανακοινώνεται και η καταστροφή του μητρώου των φίλων που έγινε στις 4 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, το συνέδριο θα διατυπώσει την Διακήρυξη του «Κινήματος Αλλαγής «με την αποτύπωση των ιδεών και της πολιτικής φιλοσοφίας που το διαπνέει, την πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του νέου φορέα, το Σχέδιο Ελλάδα και τις πολιτικές θέσεις σε όλους τους τομείς. Επίσης, το καταστατικό για τη σύγχρονη δομή και λειτουργία του Κινήματος, των οργανώσεων, την ονομασία του νέου φορέα και τα σύμβολα, καθώς και την ανάδειξη των οργάνων.

Στόχος όλων να αποτελέσει το συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής» σταθμό για τη δημοκρατική παράταξη και να στείλει μήνυμα ενότητας, αναγέννησης και δημιουργίας ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Οι διαφωνίες και τα «αγκάθια»

Στο μεταξύ, εκτός από τις συμφωνίες, ο δρόμος προς το συνέδριο δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπάρχουν εμπόδια που οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος καλούνται να ξεπεράσουν, αφού δεν πρόκειται για έναν ενιαίο φορέα, αλλά ένα πολυκομματικό και πολυσυλλεκτικό σχήμα, που στεγάζει πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Στη συνεδρίαση μάλιστα της Ομάδας Εργασίας, αποκαλούμενης και ως «Task Force», που είχε ως αντικείμενο να συμφωνηθεί η σύνθεση των οργάνων που θα αναλάβουν τις προσυνεδριακές διαδικασίες, εκφράστηκαν διαφωνίες, που είχαν να κάνουν με την αναλογία αριστίνδην- εκλεγμένων συνέδρων, τις ποσοστώσεις, αλλά και την αναλογική εκπροσώπηση κομμάτων και υποψηφίων που έλαβαν μέρος στην εκλογή ηγεσίας.

Προήλθαν κυρίως από την πλευρά των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Καμίνη, που έκαναν λόγο για υποεκπροσώπηση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η κατανομή να γίνεται μόνο μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων και να μην λαμβάνεται υπόψη η ψήφος των 212.000 πολιτών που ψήφισαν κατά την εκλογή ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Ανδρουλάκη κατέθεσε διαφορετική πρόταση για τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων, ενώ ζητά εν όψει του συνεδρίου η πλειοψηφία των συνέδρων να είναι εκλεγμένοι, όπως και το κεντρικό όργανο που θα προκύψει από αυτό.

Συνομιλητές μάλιστα του ευρωβουλευτή ζητούν ενιαίους κανόνες για όλες τις περιπτώσεις και μια διαδικασία μέσω της οποίας τόσο τα κόμματα όσο και οι υποψηφιότητες που καταγράφηκαν στις εκλογές για την ηγεσία, να εκπροσωπηθούν με τρόπο θεσμικό και πλουραλιστικό.

«Δεν πρέπει να πάμε σε μία από τα ίδια, χρειάζεται ανανέωση και πλουραλισμός» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κληθείς να σχολιάσει τη συγκρότηση της οργανωτικής επιτροπής και επανέλαβε τη θέση του ότι θα πρέπει να εκλεγεί η πλειοψηφία των συνέδρων, ώστε πρωταγωνιστές να είναι οι πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Καμίνης που σχολιάζοντας τις προσυνεδριακές διαδικασίες άφησε αιχμές για τη στάση κυρίως του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν φαινόμενα που προβληματίζουν πάρα πολύ κόσμο, σημειώνοντας ότι «υπάρχει η νομιμοποίηση ενός εκλογικού αποτελέσματος προσέλευσης χιλιάδων ανθρώπων που ουδείς επιτρέπεται να αγνοεί»

Στην ίδια γραμμή και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης που επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν δυνατόν να υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι στη Δημοκρατική Παράταξη»

Απέναντι στις εν λόγω αντιδράσεις η πλευρά Γεννηματά απαντά ότι οι εκλογές για την ηγεσία τελείωσαν και υπενθυμίζουν ότι όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκπροσωπούνται στο νέο όργανο και από πρόσωπα που όρισαν τα ίδια.

Όσον αφορά την αναλογία αριστίνδην – εκλεγμένων συνέδρων σημειώνουν ότι προτεραιότητα, στην πρώτη τουλάχιστον αυτή φάση, είναι η διεξαγωγή ενός αντιπροσωπευτικού συνεδρίου, με στόχο την εκπροσώπηση όλων, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θριαμβεύσουν οι κομματικοί στρατοί και μηχανισμοί.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Στο Καρφί»:

«Οι προοδευτικοί πολίτες που απορρίπτουν τα ψευδεπίγραφα διλήμματα του δικομματισμού των συντηρητικών και των λαϊκιστών δημιουργούν ένα σύγχρονο πολιτικό Κίνημα. Ένα Κίνημα που υπηρετεί το επίκαιρο ξανά αίτημα Αλλαγής. Αυτή την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα μπορεί να εκφράσει μόνο ένα Κίνημα Πολιτών απαλλαγμένο από τις παθογένειες του χθες. Τους αποκρουστικούς μηχανισμούς, τις ίντριγκες, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα που στοχεύουν μόνο στην διαπραγμάτευση μιας νέας «κομματικής εξουσίας».

Το επόμενο εμπόδιο αφορά τη στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού σε κρίσιμα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα η τροποποίηση νόμου για την κήρυξη απεργίας.

Στη ΔΗΣΥ αναμένεται να καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη που προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται να είναι σύμφωνο το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ το Ποτάμι προσανατολίζεται στο να την ψηφίσει.

Την Τετάρτη μάλιστα συνεδρίασε το άτυπο όργανο που έχει συσταθεί στη Βουλή μεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων(ΔΗΣΥ – Ποτάμι), σε μια πρώτη προσπάθεια να ομογενοποιηθούν οι διαφορετικές απόψεις, αλλά και να συντονιστούν εν όψει της ψήφισης, την προσεχή Δευτέρα, του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 13/01/2018