Λόγο για «βάσιμες ενδείξεις» που δείχνουν πως οι οκτώ αξιωματούχοι που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι πραξικοπηματίες έκανε ο Γιάννης Μουζάλας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου» και θα κινηθεί δικαστικά στην υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο από τη χώρα μας.

«Θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Επομένως θα ήθελα μια τελική απόφαση για το αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Η προσωπική μου άποψη για το καθεστώς Ερντογάν δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό. Εγώ και η κυβέρνηση δεν λέμε σε κανέναν δικαστή "πάρε την τάδε απόφαση". Λέμε "να εξαντλήσουμε τη δικαστική διαδικασία"», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν ανθρωπιστικό καθεστώς οι οκτώ, ενώ συνέχισε να τονίζει πως δεν θα πρέπει να τους δοθεί άσυλο αν αποδειχθεί πως εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας.

«Αν είναι πραξικοπηματίες, που στο δικό μας κράτος δικαίου μόνο τα δικαστήρια μπορούν να αποφανθούν γι' αυτό, δεν πρέπει να τύχουν πολιτικού ασύλου. Είναι μια πολιτική κίνηση. Μπορούν όμως να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ανθρωπιστική φάση. Εκεί το άσυλο προβλέπει λύσεις», σχολίασε.